Породілля з Чернігова звинуватила акушерів у забороненому прийомі під час пологів

Породілля з Чернігова звинуватила акушерів у забороненому прийомі під час пологів

Фото: pixabay.com

Після народження сина жінка виявилася прикутою до ліжка.

Породілля Ірина Войтехівська звинувачує медиків у використанні забороненого акушерського прийому Кристеллера, при якому дитину з утроби вичавлюють ліктями. Саме такі дії медиків жінка вважає причиною того, що після пологів виявилася прикутою до ліжка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Молода мама не може взяти власного сина на руки, заколихати його і навіть просто підійти до дитячого ліжечка, коли він плаче. Ромчика вже півтора місяця доглядає бабуся. Це сталося, бо під час переймів в Ірини розійшлися лонові кістки. 4,5-кілограмовий хлопчик був завеликим для такої будову тазу, тож пологи були важкими. "Чому вони не запропонували робити кесарів розтин – я досі не розумію. Вони ж бачили, що все неправильно йде", - каже породілля.

В Чернігові жінка звинувачує лікарів у застосуванні забороненого акушерського прийому Кристеллера

В Чернігові жінка звинувачує лікарів у застосуванні забороненого акушерського прийому Кристеллера

Войтехівська пригадує, як праворуч на неї навалилася ліктями та всією вагою лікарка. Від цього, впевнена жінка, в неї й розійшлися тазові кістки. Спершу породілля цього не зрозуміла. Вона навіть підводилася на ноги, попри пекельний біль. Але потім просто почала втрачати чутливість.

Прийом Кристеллера, про який говорить Ірина, заборонений в Україні та більшості країн світу. У Франції достатньо усного повідомлення від жінки, щоб акушера-гінеколога позбавили практики пожиттєво. В пологовому будинку твердять, що його не застосовували. Медики запевняють, що якби це сталося - насамперед постраждала би дитина, а не породілля. Здоров'я ж малюка вважають підтвердженням своєї правоти.

Чи могли медики запобігти травмі, тепер буде вирішувати суд. Ірина вже звернулася до юристів, адже відновлюватися після пологів їй доведеться щонайменше півроку. За два місяці їй дозволять потихеньку підводитися з ліжка. Увесь цей час молода мама не зможе самостійно доглядати за малюком.

Цього літа на Закарпатті після пологів померла 21-річна породілля. Жінка пролежала у лікарні майже три тижні, й весь час стан її здоров'я лише погіршувався. Чоловік розповідає, що вагітність тривала без проблем. Ситуація змінилася на останньому місяці.

Кореспондент ТСН Алла Скорик

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація