Порошенко нагородив орденами священнослужителів Вселенського патріархату

Порошенко нагородив орденами священнослужителів Вселенського патріархату

Фото: Facebook / Петро Порошенко

Нагороди призначено за вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України.

Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди священнослужителям Вселенського патріархату.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби президента. Вручення відбулося у суботу, 5 січня, в Стамбулі під час офіційного прийняття з нагоди підписання томосу про автокефалію Православної Церкви України.

"Президент вручив нагороди за визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ'я у світі, утвердження ідеалів духовності і милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, орден князя Ярослава Мудрого ІV ступеня вручено митрополиту Бурському, іпертиму та екзарху Віфінії Елпідофоросу та митрополиту Галльському Еммануїлу.

Нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня архієпископа Памфільського і Західної єпархії Української православної церви в США, екзарха Вселенського патріарха в Україні Даниїла та єпископа Едмонтонського і Західної єпархії Української православної церкви Канади, екзарха Вселенського патріарха в Україні Іларіона.

Президент також вручив орден "За заслуги" ІІІ ступеня митрополиту Адріанополіса, директору представництва Вселенського Патріархату в Афінах Амфілохію, патріаршому диякону, заступнику головного секретаря Святого і Священного Синоду Константинопольської православної церкви Вселенського патріархату Грегоріосу та митрополиту Пергамському Іоанну.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи".

Томос для України: напередодні Різдва документ привезуть до Києва

Томос для України: напередодні Різдва документ привезуть до Києва

На соборі 15 грудня були присутні представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр, президент України Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій. У результаті голосування була підтримана кандидатура митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату та намісника патріарха Філарета Епіфанія. Після обрання Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ. На завершення юридичної процедури відведено конкретний час.

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України. 

Зміни у релігійному житті викликали різке невдоволення не тільки серед кліриків Московського патріархату в Україні, але й самої РПЦ. Зокрема, в листі до Варфоломія патріарх РПЦ Кирило написав, що Об'єднавчий собор став "зборами розкольників під прикриттям імені Святої Константинопольської церкви". Очільник РПЦ вимагає у Варфоломія відступитися від спілкування з "розкольниками" й відмовитися від "політичної авантюри їхньої легалізації". Йдеться, зокрема про почесного патріарха Філарета, який до того очолював УПЦ КП і якого Москва вважає "розкольником". Крім того, ситуацію навколо церковного життя обговорювали на Раді безпеки РФ. 

Втім, різка реакція РПЦ на церковні події не вплинули на процес ствердження ПЦУ. За словами митрополита Епіфанія, усі рішення будуть формуватися на основі норм статуту, які прописані у Томосі. "Першим рішенням нам, звичайно, потрібно сформувати відповідні керівні органи, бо на Об'єднавчому соборі ми ухвалили статут, але він буде утверджений Томосом, бо статут побудований на нормах, які прописані у Томосі. Після отримання Томосу ми станемо вже повноцінною автокефальною православною церквою, визнаною Всесвітнім православ'ям. Надалі ми будемо намагатися спілкуватися з іншими помісними церквами, які визнають рішення Вселенського патріарха", - зазначив митрополит Православної Церкви України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація