Порошенко назвав можливу дату проголошення автокефалії Української церкви

Порошенко назвав можливу дату проголошення автокефалії Української церкви

Фото: Офіс президента України

Президент України очікує отримання Томосу про автокефалію УПЦ до 28 липня.

Президент України Петро Порошенко очікує отримання Томосу про автокефалію Української православної церкви до 1030-річчя хрещення Русі.

Про це він заявив під час участі у Молитві за мир в Україні разом з українською громадою Іспанії, яка відбулася в Кафедральному соборі Альмудена в Мадриді, передає прес-служба Адміністрації президента.

"Перемога – це не лише звільнення української землі. Перемога це коли вперше, більш як за 300 років, в Україні з’явився реальний шанс створити Єдину Помісну Православну і головне – Українську церкву… І ми молимося, щоб до 1030-ї річниці Хрещення України-Руси святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос", - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що під час зустрічі у Стамбулі 9 квітня зі Вселенським Патріархом наголошувалось на тому, що в разі спільного звернення українських президента, парламента, церковних ієрархів Синод Вселенського Патріархату готовий буде надати українській церкві Томос про автокефалію.

Нещодавно президент Петро Порошенко заявив, що Україна має право на незалежну православну церкву, а надання автокефалії належить до компетенції Константинопольського патріарха, в підпорядкуванні котрого перебувала Київська митрополія з часу її виникнення за хрещення Русі князем Володимиром. Тим часом керівництво Української православної церкви Московського патріархату просить вірян надсилати листи до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням не надавати Томос про автокефалію Українській православній церкві.

Україна наблизилася до створення помісної автокефальної церкви, - Порошенко

Україна наблизилася до створення помісної автокефальної церкви, - Порошенко

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація