Порошенко обіцяє унеможливити обхід системи ProZorro корупціонерами

Порошенко обіцяє унеможливити обхід системи ProZorro корупціонерами

Фото: Сайт президента України

Посилиться відповідальність учасників тендерів.

Президент України Петро Порошенко внесе до розгляду парламенту зміни до закону "Про публічні закупівлі", аби не допустити обхід системи ProZorro.

Про це повідомляє прес-служба президента.

"У мене викликає обурення, коли один і той же державний замовник за державні кошти робить закупівлю дев’яти договорів на суму 199 тисяч гривень (кожен - ред.). Яка мета? Дуже проста і одна – обійти ProZorro, обійти тендерні ефективні процедури і укласти угоду з кишеньковим постачальником. Тому головна мета, яку має цей законопроект – це зберегти всі позитивні напрацювання ProZorro і не дати аж ніяк нікому дискредитувати цю систему", - сказав Порошенко.

Після ухвалення змін у державних закупівлях зміниться допорогова вартість на товари та послуги. Зараз вона становить 200 тисяч гривень, а після змін опуститься до 50 тисяч гривень. Тобто на товари вартістю до 50 тисяч не поширюватиметься дія закону "Про публічні закупівлі" у частині термінів проведення процедури закупівлі і кваліфікаційних документів. Йдеться і про посилення відповідальності учасників тендерів.

Також Порошенко зазначив, що після впровадження такої системи закупівель набагато більше людей почали брати участь у них.

"Ми можемо констатувати, що левова частина людей, які раніше не брали участь, бо вони не вірили в чесність державних закупівель, зараз прийшли і працюють. Це доведений факт", - додав президент.

Нагадаємо, керівництво аеропорту "Бориспіль" підозрюють у зловживанні службовим становищем під час закупівлі і проведення робіт на 47 мільйонів гривень у найбільшому в Україні терміналі "D".

Повʼязані теми:

Наступна публікація