Політична воля і гроші в бюджеті: експерти пояснили, де працюватиме заборона нічного продажу алкоголю

Політична воля і гроші в бюджеті: експерти пояснили, де працюватиме заборона нічного продажу алкоголю

Фото: Reuters

Забороняти спиртне чи ні – вирішуватимуть у кожному місті самостійно.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє місцевій владі запроваджувати заборону на нічний продаж алкоголю в магазинах та на заправках. Такою перспективою захоплені далеко не всі українці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Вони можуть самі вирішувати, коли дозволено в їхньому місті продавати алкоголь. Але це є їх право. І там, де є на це політична воля, вони можуть це робити. А якщо такої політичної волі нема, то в такому місті таке рішення прийматись не буде", - пояснив радник міського голови Києва з питань благоустрою нардеп Дмитро Білоцерківець.

Президент підписав закон, який дозволяє місцевій владі запроваджувати заборону на нічний продаж алкоголю

Президент підписав закон, який дозволяє місцевій владі запроваджувати заборону на нічний продаж алкоголю

Раніше в столиці вже запроваджували нічну заборону, проте рішення оскаржили, бо не було загального закону. Зараз у Київраді готують нові документи та сподіваються, що встигнуть оформити все до 1 червня. У наливайках цим незадоволені. "Забороняйте собі, але не мені!", - твердить один із клієнтів закладу. Він упевнений, що власники алкогольних компаній щось придумають, щоб обійти нічну заборону. "Тому що ті олігархи, які продають алкоголь, значно багатші тих, хто робить цей закон", - вважає чоловік.

В антимонопольному комітеті підозрюють, що закон зашкодить конкуренції, бо обмеження працюватимете для магазинів і заправок, але не стосуватиметься ресторанів та барів. "Новий закон може створювати певні умови, коли заклади громадського харчування отримають перевагу перед іншими учасниками ринку, які мають ліцензію на продаж спиртних напоїв", - припускає директор департаменту досліджень ринків виробничої сфери АМК Ігор Кустовський. Пересічні кияни також наголошують на недосконалості таких положень. "Хтось може собі дозволити піти в кафе ту саму пляшку пива купити за 50 грн, а в супермаркеті 15 грн. Тобто я хочу розслабитися і виходить, що в кого є гроші, він собі може розслабитися, а в кого менше грошей, він повинен чекати ранку або день", - міркує Едуард.

Експерти заспокоюють, що скористаються можливістю забороняти далеко не скрізь, бо акцизний податок на продаж алкоголю добряче наповнює місцевий бюджет, тож відмовитися від нього зможуть лише там, де є профіцит. "Тому що коли в них уже є гроші, вони хочуть піклуватися про комфортне життя в себе в місті для людей. Там, де грошей бракує, звісно, ніяких обмежень запроваджувати не можуть", - пояснив директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Алкоголь уночі вже давно не продають у Львові та Сумах, а в Тернополі заборона діє вже восьмий рік. За цей час кількість нічних злочинів суттєво скоротилась. "Тихіше. Однозначно тихіше. Спокійніше", - визнають люди на вулицях міста. Наркологи ж обмеження підтримують та нагадують, із чого саме розпочинається алкоголізм. "Коли молоді люди прогулюються в парку із пляшечкою слабоалкоголки – це стартова позиція до пияцтва і формування алкогольної залежності", - попереджає професор Юрій Пакін. За задумом, в разі впровадження заборони її порушникам виписуватимуть штраф від 500 до 1700 гривень.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація