Порошенко поїде до Польщі та на Волинь для вшанування пам’яті загиблих українців

Порошенко поїде до Польщі та на Волинь для вшанування пам’яті загиблих українців

Фото: УНІАН

Візит присвячений роковинам Волинської трагедії.

Президент України Петро Порошенко 8 липня вирушить до польського села Сагринь для вшанування пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації президента України.

"8 липня 2018 року президент України Петро Порошенко здійснить робочий візит до Республіки Польща на запрошення української громади цієї країни. Програмою візиту передбачено відвідання села Сагринь Люблінського воєводства, де Глава держави відкриє Меморіал пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. Президент України візьме участь у богослужінні за загиблими українцями, а також зустрінеться з представниками української громади Польщі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після цього Порошенко вирушить до Волинської області для участі у заходах присвячених вшануванню пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-44 років.

Також, за повідомленням різних ЗМІ, на Волинь приїде і польський президент Анджей Дуда. Раніше була пропозиція, щоб обидва лідери країн разом вшанували пам’ять загиблих з обох боків, однак Польща від такої ідеї відмовилась.

Волинська трагедія, або як її називають у Польщі Волинська різанина, - це обопільні етнічні чистки українського та польського населення на заході України, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою у 1943 році. У польській історіографії традиційно Волинська трагедія вважається геноцидом польського народу, українці ж вважають це "дією у відповідь" на звірства поляків щодо українських цивільних осіб. Загалом під час кривавих протистоянь загинуло щонайменше 50 тисяч осіб з обох боків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація