Порошенко призначив довічні стипендії ліквідаторам пожежі на ЧАЕС

Порошенко призначив довічні стипендії ліквідаторам пожежі на ЧАЕС

Мурал у реакторі Чорнобильської АЕС. / Фото: facebook.com/artunitedus

Довічні державні стипендії передбачено призначити 22 працівникам.

Президент України Петро Порошенко призначив довічні державні стипендії працівникам пожежної охорони органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь в гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.

Відповідний указ президент підписав сьогодні, 15 квітня, повідомляє його прес-служба.

Зазначається, що 2006 року, відповідно до Указу Президента України від 10 травня 2006 №358, було засновано довічні державні стипендії для військовослужбовців, осіб рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року і внаслідок значного радіоактивного опромінення отримали інвалідність.

Проте до списку стипендіатів не було включено працівників, окремих осіб рядового та начальницького складу пожежної охорони органів внутрішніх справ України, які також брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС саме 26 квітня 1986 року і внаслідок значного радіоактивного опромінення захворіли на гостру променеву хворобу і яким встановили інвалідність.

Саме тому Порошенко підписав Указ, яким передбачено призначити довічні державні стипендії 22 працівникам, особам рядового та начальницького складу пожежної охорони органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року, у розмірі трьох прожиткових мінімуму для непрацездатних осіб.

"У гасінні пожежі на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року брали участь 65 працівників пожежної охорони органів внутрішніх справ, 6 з них внаслідок радіоактивного опромінення, несумісного з життям, загинули. Інші 59 осіб отримали високі дози радіоактивного опромінення і стали інвалідами, захворювання яких пов'язане з виконанням службових обов'язків під час гасіння пожежі. За 30 років після аварії на Чорнобильській АЕС померли 17 працівників пожежної охорони органів внутрішніх справ, які брали участь у гасінні пожежі у день  Чорнобильській катастрофи, 5 осіб виїхало за межі України", - додали у прес-службі президента. 

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав указ "Про деякі питання Апарату Ради національної безпеки і оборони України". Відтак будуть внесені зміни до структури апарату РНБО. 

Об’єкт "Арка" на Чорнобильській АЕС відтепер безпечний

Об’єкт "Арка" на Чорнобильській АЕС відтепер безпечний

Повʼязані теми:

Наступна публікація