Портнов оприлюднив особисті дані члена редакції "Схем". Журналісти заявили про порушення закону й тиск

Портнов оприлюднив особисті дані члена редакції "Схем". Журналісти заявили про порушення закону й тиск

Фото: УНІАН

Знімальна група готувала сюжет про екснардепа.

Колишній народний депутат Андрій Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи програми "Схеми: корупція в деталях", порушивши українське законодавство одразу за декількома статтями.

Про це йдеться у заяві "Схем", повідомляє "Радіо Свобода"

Як пояснили у редакції, журналісти готували розслідування щодо впливу Портнова та його зв’язків із новою українською владою.

"У своєму телеграм-каналі Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи, яка займається дослідженням діяльності Портнова, а саме його повні паспортні дані та домашню адресу, номери авто, а також дані, які свідчать про стеження за його місцем проживання. Ми вважаємо дослідження впливу Андрія Портнова та його зв’язків з українською владою суспільно важливою інформацією, а його особу – публічною. Тому редакція не планує припиняти роботу над цією темою через тиск шляхом публікації персональних даних членів знімальної групи або через тиск в будь-який інший спосіб", - наголосили "Схеми".

За словами юристів, Портнов своїми публікаціями порушив низку статей закону про захист персональних даних та Кримінального кодексу.

"Поширення персональних даних журналістів і персоналу, який задіяно для допомоги у зборі інформації, – це порушення щодо оприлюднення персональних даних осіб. Причому даних, які чітко ідентифікують особу та її місце проживання, що становить загрозу для водія – у цьому випадку. Стаття 6 Закону про захист персональних даних визначає випадки, коли такі дані можуть бути поширені. В цьому випадку таке розкриття не обумовлено жодною легальною потребою", – заявила юристка ІРРП Людмила Панкратова.

На її думку, також це може бути сигналом до "неправомірних дій відносно працівників редакції" та загалом "можливої атаки на журналістів".

Своєю чергою адвокатка Віра Крат зауважила, що оприлюднення таких даних є порушенням статті 171 Кримінального кодексу (Вплив на журналістів з метою перешкоджання виконання професійних обов’язків) і статті 182 "Незаконне збирання і розповсюдження персональних даних".

Водночас Портнов у своєму Telegram-каналі вже відреагував на заяву "Схем" і своєрідно "перепросив" за оприлюднення даних.

"Одіозне Радіо Свобода висловило занепокоєння, що вчора я оприлюднив дані їхнього автомобіля, який нахабно тижнями здійснював за мною незаконні оперативно-технічні заходи. Приношу одіозному ЗМІ свої вибачення за фото їхнього автомобіля і даних водія. Наступного разу ми зробимо його фото з відром на голові. Тисячі вибачень за недопрацювання", - написав він.

Нагадаємо, раніше адвокат п’ятого президента України Петра Порошенка Ілля Новіков заявив, що прокуратура Панами відкрила кримінальне провадження проти посадовця часів Віктора Януковича Андрія Портнова. Експосадовця підозрюють у поданні завідомо неправдивої заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація