Порушення Будапештського меморандуму Росією загрожує режиму нерозповсюдження ядерної зброї - МЗС

Порушення Будапештського меморандуму Росією загрожує режиму нерозповсюдження ядерної зброї - МЗС

МЗС України / Фото: Reuters

Від РФ вимагається припинення порушення меморандуму.

Росія вкотре порушила умови Будапештського меморандуму щодо відмови України від ядерної зброї агресією у Керченській протоці, чим загрожує режиму нерозповсюдження.

Про це повідомили в МЗС України з нагоди скликання консультацій країн-підписантів меморандуму. 

"Агресія РФ та порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і визначатиме майбутнє відносин з країнами, які можуть обрати шлях розробки цього типу озброєння, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей документ є важливою запорукою безпеки України, тому МЗС вимагає від РФ припинити агресію, тобто порушення меморандуму. 

"27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ України, на підставі пункту 6 Меморандуму, звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов’язань та негайного припинення агресії РФ проти України", - йдеться у зверненні відомства. 

За Будапештським меморандумом Росія, США та Велика Британія зобов'язалися ніколи не застосовувати зброю проти України, яка, натомість, відмовиться від ядерної зброї. Але 2014 року РФ порушила умови договору, анексувавши Крим та використовуючи військову силу на Донбасі. 

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон.

Якщо Росія не звільнить українських моряків, обіцяємо "наслідки та біль" - Держдеп США

Якщо Росія не звільнить українських моряків, обіцяємо "наслідки та біль" - Держдеп США

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація