Посилення "команди" екзархів перед собором: до Києва прибув "права рука" патріарха Варфоломія

Посилення "команди" екзархів перед собором: до Києва прибув "права рука" патріарха Варфоломія

Фото: Reuters

"Критичний момент" із претензіями з боку УПЦ-КП "мобілізував" Вселенську патріархію.

Екзархи Вселенського патріарха помолилися за Україну і об’єднавчий собор у переданому владою Андріївській церкві Києва. Тим часом архієреї Київського патріахату вирішували, з чим вони йтимуть на об'єднавчий собор, запланований на цю субботу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Богослужіння грецькою, українською і церковнослов’янською мовами стало в Андріївській церкві першим за останні кілька років, бо в 2015-му її закрили на масштабну реставрацію. Інтер’єрні роботи тривають досі, тому служба відбувалася серед риштувань. Співслужили екзархам священики автокефальної церкви та Московського патріархату. Серед екзархів, офіційно призначених Константинополем, ТСН помітила митрополита Амфілохія. Його вважають правою рукою патріарха Варфоломія. За нашою інформацією, він прибув до Києва, щоби посилити сторону Константинополя в перемовах.

В УПЦ КП назвали дату, коли Україна отримає Томос

В УПЦ КП назвали дату, коли Україна отримає Томос

Під час служби екзархи молилися за Україну, полонених військових, окремо – за полеглих воїнів. Проповідь майже цілком присвячують об’єднавчому собору. Нинішній момент митрополит Емануїл назвав "критичним" і запевнив, що "Україна достойна кращого майбутнього". Вже після служби до храму прийшов митрополит Олександр Драбинко, котрий досі перебуває в Московському патріархаті, але вже багато років пропагує ідею єдиної помісної церкви. Під час богослужіння в Андріївській церкві співав хор саме з його храму. "Як Бог благословить. Буде собор – піду. Не буде собору – не піду", - відповів він на питання про участь у соборі.

Ці всі перестороги і побоювання мали підстави. На богослужінні не було лишень представників Київського патріархату. У цей час архієреї УПЦ-КП зібралися в патріархії на вулиці Пушкінській та обговорили слова свого предстоятеля Філарета про те, що його церква може не прийняти пропозицій Константинополя. Тож вирішувалося, з чим єпископи УПЦ-КП підуть на собор та чи підуть узагалі. Близько третьої дня до журналістів вийшов речник Євстратій Зоря і заявив: "Головне, що прийняли рішення. Наші архієреї, так, як було в листах, взявши з собою по представнику від кліру, мирян та чернецтва, ми йдемо на собор 15 грудня".

Архієпископ УПЦ-КП пояснив, що відбулося обговорення проекту статуту нової церкви, а в суперечності щодо процедури обрання предстоятеля було досягнуто компромісу. "Процедура була обговорена, пропонується закрите, таємне голосування, але із забезпеченням достовірності, довіри до результатів голосування", - наголосив владика Євстратій. Разом із тим консультації щодо собору подовжено, вони триватимуть упродовж п’ятниці.

У день об'єднавчого собору ТСН покаже спецвипуск новин.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація