Посольство України в Китаї назвало несправедливими звинувачення через зрив евакуації дівчини з собакою

Посольство України в Китаї назвало несправедливими звинувачення через зрив евакуації дівчини з собакою

Дипломати планують і надалі допомагати українці.

Причиною того, що українка Анастасія Зінченко залишилася в Ухані разом зі своїм собакою, стали бюрократичні перепони. Про це повідомили представники посольства України в Китаї.

Коментар щодо ситуації з’явився на сторінці дипломатичної установи в соціальній мережі Facebook. Працівники посольства визнали, що "не скрізь вдалося досягти бажаного результату" з евакуацією, тому "Насті Зінченко довелося залишитися у Китаї разом з її улюбленцем, померанським шпіцом Мішою". Відповідальність за це представники місії переклали на владу країни, котра не дозволила вивезти домашню тварину.

Щодо евакуації українки Анастасії Зінченко з Уханя разом з її собакою На тлі великих і малих перемог внаслідок...

Опубліковано Посольство України в Китаї/Embassy of Ukraine in China Четвер, 20 лютого 2020 р.

"Китайська влада не надала згоди на евакуацію домашньої тварини. Підстава – відсутність в Анастасії повного пакету необхідних документів для вивезення собаки за кордон", - пояснили дипломати. Вони наголосили, що зверталися з проханнями про винятковий дозвіл, однак не досягли успіху. "Важливо розуміти, що порядок ввезення та вивозу домашніх тварин з території Китайської Народної Республіки є виключною прерогативою компетентних органів цієї країни", - пояснили в посольстві.

Українка не змогла евакуюватися з Уханя через собаку

Українка не змогла евакуюватися з Уханя через собаку

Дипломати розповіли, що пропонували українці тимчасово залишити собаку в одному з готелів для тварин в Ухані, щоби забрати улюбленця, коли небезпека з коронавірусом буде вичерпана. Однак дівчина відмовилася та вирішили оформити у ветеринарній клініці належні документи, але зробила це в іншому місті, тому вони не були прийняті китайською владою. Евакуюватися без тварини українка відмовилася категорично.

"Ми чудово розуміємо розчарування і зневіру з боку Анастасії. І все таки хочеться вірити, що Настя визнає, що працівники української дипустанови упродовж цих складних тижнів не сиділи, склавши руки. Очевидно, що відсутність дозволу на вивіз тварини повністю зв’язує руки, незалежно від місцезнаходження її власника, вже не кажучи про випадки, коли цей власник перебуває в епіцентрі поширення небезпечного вірусу. У будь якому разі можемо з впевненістю стверджувати, що посольство і надалі підтримуватиме контакт із Анастасією та усіма тими нашими співвітчизниками, які залишаються у провінції, та продовжуватиме, попри подекуди несправедливі обвинувачення, надавати їм усю необхідну допомогу. У режимі 24/7. Така наша робота", - йдеться в поясненні дипустанови.

Нагадаємо, що український літак 18 лютого вилетів до китайського м. Ухань, щоб забрати з епіцентру коронавірусу наших громадян та іноземців. 19 лютого літак прибув до Китаю, а 20 лютого о 9:36 авіалайнер SkyUp рейсу PQ 7302 приземлився в аеропорту "Бориспіль", після того, як намотав понад десять кіл над Харківською областю. Однак стало відомо, що у Києві він сів лише на дозаправку, а далі прямуватиме до Харкова. Близько 12:00 літак приземлився у Харкові

Співробітники Держприкордонслужби оформили 94 осіб, які прибули спецрейсом із Китаю. На борту літака - 22 осіб-членів екіпажу і супровідного медперсоналу, а також 72 пасажири.

Серед пасажирів, які будуть направленні на обсервацію, 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Тим часом вранці 20 лютого місцеві мешканці перекрили дорогу у селищі Нові Санжари Полтавської області, куди мають привезти евакуйованих з Китаю українців. Пікетувальники заявили, якщо евакуйованих привезуть у Нові Санжари, то будуть "палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу". 

Пізніше стало відомо, що у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

Для припинення правопорушення працівники поліції встановили більше 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація