Постпред України в ООН висловив сумніви в організації миротворчої місії на Донбасі

Постпред України в ООН висловив сумніви в організації миротворчої місії на Донбасі

Фото: Twitter.com/mfa_ukraine

Єльченко заявив, що навряд чи якась країна захоче відправити своїх бійців на справжню війну.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко висловив сумнів у тому, чи захоче якась країна відправляти своїх військовослужбовців для участі в миротворчій місії ООН на Донбасі, оскільки там тривають повноцінні воєнні дії.

Про це він розповів у інтерв’ю "Голосу Америки".

"Яка країна дасть своїх людей, своїх солдат, військових в середину конфліктної ситуації, де стріляють, де важке озброєння? Це навіть не Африка, це танки, це гармати, це гради. Хто туди піде воювати?" - заявив Єльченко.

Він також зазначив, що миротворча місія ООН є досить дорогою, а тому і повинна фінансуватись з бюджету організації. За його словами, є можливість обійти блокування Росією введення цієї місії на Донбасі шляхом створення її не в рамках ООН, а іншої регіональної організації з мандатом ООН. Однак у ситуації з Україною таку організацію підібрати проблематично.

"Якщо це НАТО, то зрозуміло, що Росія це заблокує, говорили про ЄС, але в ЄС немає власних військових сил, СНД чи ШОС, чи Ташкентський договір, зрозуміло, що це не підходить ні нам, ні нашим партнерам", - підкреслив Єльченко.

За словами постпреда, війну можна закінчити і без введення миротворчої місії ООН на Донбас. Для цього лише потрібно, щоб Росія припинила фінансування незаконних збройних формувань "Л/ДНР" та вивела свої війська з окупованої території.

Раніше, 24 квітня, міністр оборони України Степан Полторак заявив, що для успішного функціонування миротворчої місії ООН на Донбасі потрібно від 10 до 40 тисяч "блакитних шоломів". Нагадаємо, Україна та її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо.  Пропонується ввести 20 тисяч миротворців та 4 тисячі поліцейських. Росія відкидає такий варіант, який зменшив би її вплив на окуповані території, й хоче, аби миротворці були лише на лінії зіткнення

Росія змінила свою позицію щодо миротворців на Донбасі після зустрічі з Куртом Волкером

Росія змінила свою позицію щодо миротворців на Донбасі після зустрічі з Куртом Волкером

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація