Постпред України в ООН: агресія РФ серйозно підриває права людей, що залишаються на окупованих територіях

Постпред України в ООН: агресія РФ серйозно підриває права людей, що залишаються на окупованих територіях

Фото: Постійне представництво України при ООН

Росія має запобігати гуманітарним кризам на територіях, що перебувають під її тимчасовим контролем.

Постійний представник України в Організіції Об'єднаних Націй Володимир Єльченко наголосив, що російська агресія серйозно підриває права людей, що залишаються на окупованих територіях, зокрема у Криму та Донецькій і Луганській областях.

Про це він заявив під час засідання Генеральної Асамблеї ООН щодо роботи Ради з прав людини ООН у п'ятницю, 2 листопада.

Єльченко наголосив, що триваюча агресія Російської Федерації не тільки негативно впливає на безпекову та гуманітарну ситуацію в Луганській та Донецькій областях, але й серйозно підриває основні права людини та основні свободи цивільних осіб, що залишаються на територіях, які не контролюються українським урядом.

"Не слід ігнорувати серйозні порушення та порушення прав людини та основних свобод, які здійснюють російські окупаційні адміністрації на Донбасі та в Криму. Росія повинна виконувати свої зобов'язання, як держави-окупанта та запобігати гуманітарним кризам на територіях, що знаходяться під її тимчасовим контролем", - зазначив він.

Між тим, Україна, за його словами, високо цінує внесок Ради з прав людини у вирішенні ситуації з правами людини в Україні, у тому числі в окупованому Криму. Між тим, міжнародна підтримка повинна включати зусилля, спрямовані на протидію порушеннь прав людини, вчиненими внаслідок російської агресії, зокрема, на окупованих територіях.

Постпред України також зазначив, що Україна високо цінує роботу моніторингової місії з прав людини та зобов'язується продовжувати тісну співпрацю з нею. Втім Єльченко наголосив на необхідності отримання місією безперешкодного доступу до окупаваного півострову.

"Незважаючи на відмову Російської Федерації у в'їзді до українського півострову, місія мала кілька надійних джерел інформації для проведення якісного моніторингу подій в області прав людини в окупованому Криму. У той же час, визнаючи зусилля УВКПЛ ООН у дистанційному спостереженню за ситуацією, ми одночасно продовжуємо наполягати і вимагати прямої звітності з місця", - зауважив Єльченко.

За його словами, триваючі порушення прав людини у всьому світі чітко демонструють необхідність приділяти більше уваги профілактичним діям. "На жаль, норми міжнародного права щодо прав людини та міжнародного гуманітарного права порушуються та зневажаються, при чому безкарно", - констатував український постпред.

Нагадаємо, 30 жовтня в Нью-Йорку відбулося відкрите засідання Ради Безпеки ООН по ситуації в окупованих регіонах на сході України. Під час засідання Єльченко заявив, що РФ використовує Радбез ООН для пропаганди.

В Радбезі ООН засудили плани окупантів провести вибори на Донбасі

В Радбезі ООН засудили плани окупантів провести вибори на Донбасі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Сесія Генасамблеї ООН. Головне
Наступна публікація