Поствідпускний синдром загрожує депресією кожному третьому українцю

Поствідпускний синдром загрожує депресією кожному третьому українцю

Фото: almaz-travel.ru

Фахівці дали поради, як вберегтися від негативних наслідків закінчення відпочинку.

Поствідпускний синдром став однією з нових специфічних хвороб у ХХІ столітті. На думку психологів, його може відчувати кожна третя людина, котра повертається після відпочинку до роботи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Симптоми цього явища – втома, головний біль, незосередженість та роздратування. Якщо із цим усім не дати раду, може розвинутися депресія. "У мене було море, пісок, умиротворення, пальми. Я сподівалася, що повернуся і буду повна сил, але вийшло все навпаки – немов на буксирі, дуже важко", - зізнається менеджер Лера Жулій, яка нещодавно відпочивала за кордоном. Вона намагається підтримати себе потрійною дозою кави, однак і це не допомагає.

Психологи розповіли, як боротись з поствідпускним синдромом

Психологи розповіли, як боротись з поствідпускним синдромом

Психолог Наталія Шестак сама нещодавно пережила схожі враження після відпустки. Жінка запевняє, що втома може триматися до тижня і пояснюється адаптацією організму до нових умов. "Більше за все підвладні цьому люди, котрі психологічно неврівноважені, люди, котрі займаються роботою не своєю. Чоловіки довше адаптуються", - ділиться спостереженнями вона.

Робітник Олександр нещодавно повернувся з моря і вже тягає плитку на будівництві. Він каже, що ніякої втоми не відчуває, енергії для роботи не втратив, бо їв фрукти, займався спортом і не вживав алкоголю. Поствідпускного синдрому немає і в менеджера Лесі Ільїної, котра повернулася з двотижневої відпустки з Італії, де постійно тренувалася. "Прокидалася о 6:00, повинна була бігти спочатку швидко, потім змінювати темп – і так протягом 45 хвилин", - розповідає вона.

Наслідувати їх спортивні звершення після відпустки не варто – дієтологи забороняють фізичні навантаження в цей час, бо організм і без того витрачає енергію на адаптацію. А однією з причин синдрому ці фахівці називають неправильний режим харчування на відпочинку. "У Туреччині шведський стіл – там усе включено. І люди закидують в організм, наче в помийну яму, все підряд. Перетравиться це? Та ніколи", - вважає дієтолог Борис Скачко. Експерти радять їсти на відпочинку звичну їжу, а для тих, хто все ж відчув удома симптоми синдрому – вилучити з раціону м'ясне і почати вживати молочні продукти та яйця. Психологи ж радять перші кілька днів на роботі не брати на себе багато обов'язків і частіше зустрічатися з друзями.

Раніше ТСН повідомляла про 7 способів легко вийти з відпустки та повернутися до робочого ритму. Серед них важливими є розподіл робочого та особистого часу, побудова нових планів і дрібні кроки до мети.

Кореспондент ТСН Борис Бондарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація