Потреба у вакцинах – не "зі стелі": Супрун розповіла про зміну "правил гри" в охороні здоров’я

Потреба у вакцинах – не "зі стелі": Супрун розповіла про зміну "правил гри" в охороні здоров’я

Фото: pixabay.com

Роками система працювала за застарілими чи невиправдано складними механізмами.

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла про зміну «правил гри» в медицині. Мовляв, якщо система працює за дурними правилами, результату не буде.

Про це вона розповіла у Facebook на прикладі забезпечення вакцин.

Правила гри вирішують все. Скільки б не було коштів, скільки б не було відмінних фахівців — якщо система працює за...

Опубліковано Уляна Супрун Четвер, 10 січня 2019 р.

В Україні у безоплатному доступі є всі вакцини, які треба зробити за календарем профілактичних щеплень. Але бувають скарги про неможливість отримати свою вакцину.

Це відбувається через те, що роками система працювала за застарілими чи невиправдано складними механізмами, що гальмували весь процес забезпечення українців вакцинами.

«Тепер ці правила змінюються. Потреба у вакцинах формується не «зі стелі», а за світовими стандартами», - пояснила Супрун.

Перед тим, як замовити вакцини через ЮНІСЕФ (організацію, яка працює в 190 країнах світу, над покращенням життя дітей та підлітків - ред), МОЗ України формує потребу — кількість препаратів, яка потрібна для всієї країни.

«Тепер потреба у вакцинах розраховується інакше. Її формує МОЗ України, використовуючи спеціальну методику ВООЗ та ЮНІСЕФ, відповідно до статистики. Також відбувається щорічна верифікація з регіонами», - додала Супрун.

Потреба планується на 3 роки наперед, бо виробництво вакцин на світовому ринку довготривале та дефіцитне, тому якщо не замовити її вчасно, можна «пролетіти» з препаратом на весь рік.

Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Також нещодавно урядом прийнято рішення, що дозволяє обласним департаментам охорони здоров'я перерозподіляти вакцину між закладами охорони здоров'я в області, щоби не допускати нестачі в одних медзакладах, коли в інших лежатимуть на складах надлишки.

Розподіл закуплених державою вакцин буде відбуватися за принципом «за дитиною», а не «за закладом». Також щеплення, які необхідно зробити в перші дні життя, так само будуть доступні в приватних пологових будинках. Оскільки пацієнт має вільний вибір сімейного лікаря і в приватних закладах, він має право отримувати той самий спектр послуг.

«Будемо й надалі ламати всі бар’єри, які заважають українцям вчасно та зручно отримувати необхідні медичні послуги», - резюмувала Супрун.

У Дніпрі медики власним прикладом закликали людей вакцинуватись проти грипу

У Дніпрі медики власним прикладом закликали людей вакцинуватись проти грипу

Нагадаємо, що раніше Супрун розповіла про те, хто поширює міфи про вакцини. Зокрема, тема імунізації часто стає предметом маніпуляцій, не тільки з боку антивакцинаторів, але й російського окупанта, що поширює брехню про вакцини, аби підірвати довіру людей до вакцинації. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація