Потрощені прикраси, візит атовців та СБУ: скандал із ялинковими іграшками з лого армії Росії набирає обертів

Новорічні прикраси на замовлення РФ виготовляли на фабриці під Києвом.

Українські ялинкові прикраси - для Міністерства оборони Росії. Скандал на фабриці ялинкових прикрас на Київщині - там відвідувач побачив, як майстри розмальовують кульки у російську символіку і роблять на них напис "Армія Росії". Виклав відео у Мережу, а вже сьогодні на підприємство навідалися атовці, поліцейські та працівники СБУ.

Що ще виявили на фабриці та як це пояснює її керівник, ідеться 5 грудня в сюжеті ТСН.19:30.

Кадри зняв київський екскурсовод Сергій Савченко. Розповідає, що напередодні із друзями вирішив сходити на екскурсію - на Клавдієвську фабрику ялинкових прикрас, яка за кількадесят кілометрів од Києва.

"Побачив те, що, я так розумію, не мав би бачити", - говорить киянин Сергій Савченко.

Каже, усе було добре, поки екскурсовод не почав демонструвати останній етап виробництва: розмальовування кульок. На стенді у цеху були кульки для української ювелірної компанії, а поруч - такі ж, але з іншим написом.

"Сушилися кульки з червоними зірками і написами "Армія Росії". На тому робочому місці сушилися з десяток кульок, поруч стояв ящик, повний кульок", - згадує Сергій Савченко.

Відео чоловік виклав у Мережу, екскурсія припинилась. Але, каже, поїхати одразу не вдалося.

"Коли ми послідували до машини, нам повідомили, що ми не виїдемо", - каже киянин.

Ніби надійшло розпорядження від керівництва фабрики не випускати авто.

На ґвалт у Мережі відреагував керівник фабрики:

"У зв'язку з короткою сезонністю бізнесу та в боротьбі за ринок з китайськими виробниками за останні шість років фабрика не змогла повністю відмовитися від російського ринку. Частина річної продукції фабрика поставляла до Росії".

Ялинкові іграшки з логотипом армії РФ: скандал на фабриці під Києвом

Ялинкові іграшки з логотипом армії РФ: скандал на фабриці під Києвом

У суботу, 5 грудня, вдень на підприємство з'їхались місцеві атовці. Зайшли до кабінету керівника і почали вимагати показати, чи знищили прикраси для російської армії.

"Він приніс ящик з побитими іграшками, ми нарахували 75 іграшок. Невже замовили усього 75 штук?", - говорить керівник Бучанської спілки учасників АТО Олександр Буйволюк.

Побачили і документи замовлення саме на ці кульки - від Міністерства оборони Росії. Датоване листопадом. Окрім цього, інші іграшки із російською символікою.

"Там була іграшка з надписом Міністерство охорони здоров'я РФ, армії російської. Десятки виробів з лого "Москва". Вони намагаються виправдати смерть наших хлопців? Життя наших хлопців? Розбиті сім'ї?", - говорить Олександр Буйволюк.

Згодом на підриємство приїхали правоохоронці.

У суботу фабрика свою роботу не припиняла. Тут прибувають екскурсії, поруч - обурений натовп і слідчі дії, які проводять працівники поліції та СБУ. Вони вилучили речі, утім копи неговіркі:

"Провелась слідча дія".

До свого кабінету, де є документи, стенди із кульками, керівник фабрики журналістів не впускає. Повторює, що не відав, яке замовлення виконують його підлеглі.

"Це дуже ганебна ситуація. Ми ще раз просимо вибачення, ми не відстежували це замовлення. Це який казус, нонсенс", - виправдовується керівник фабрики Павло Гусаков.

Утім відповідей таки уникає. На запитання, яким був наклад іграшок, просто тікає.

На думку юристки Надії Волкової, притягнути до відповідальності цю фабрику буде складно.

"В Україні це не заборонено, взагалі будь-яку символіку, зокрема і російську. Я думаю, що ця фабрика не єдина, яка має філії у Росії", - каже Надія Волкова.

В Інтернеті є сайт із такою ж назвою фабрики і дизайном як український, утім російською мовою і з адресою у Москві. Керівник вказаний той же, що і в української фабрики.

ТСН направила запит до Служби безпеки України із запитанням, чим закінчилися сьогоднішні слідчі дії. Чекаємо на відповідь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація