Повені на Заході України: відео затоплених селищ, візит урядовців та ймовірна причина трагедії

Повені на Заході України: відео затоплених селищ, візит урядовців та ймовірна причина трагедії

Фото: Алла Пасс

Вода заливає Буковину вже третій день.

Повінь на Буковині та Прикарпатті. Тисячі затоплених дворищ, знищені мости, зруйновані дамби. Збитків - щонайменше на сотні мільйонів гривень.

Що наразі відчувають люди на Буковині та Прикарпатті – в сюжеті ТСН.19:30.

В селі Стрілецький Кут поблизу Чернівців через те, що річки переповнені, навіть короткочасна злива стала стихійним лихом. Течія принесла в село десятки повалених дерев, потрощила автівки, паркани та будинки.  

Як і очікували - від ночі - вода з переповненої річки Прут почала підтоплювати й обласний центр. Найбільший у Чернівцях Калинівський базар сьогодні зачинений. Напередодні продавці поховали весь крам, а хто ближче до річки - вивезли геть. Кажуть, ще пам'ятають попередній паводок одинадцять років тому.

Вода заливає Буковину вже третій день. Через пошкодження кілька населених пунктів залилися без електрики і газу. По області підтоплено півтисячі дворів. Місцева влада налаштована вимагати компенсацій з бюджету країни.

Повінь на Буковині та Прикарпатті: кадри стихійного лиха, що вражають

Повінь на Буковині та Прикарпатті: кадри стихійного лиха, що вражають

"Зливи принесли в села Ревне та Стрілецкий Кут величезну кількість болота, багнюки, і знищили фактично нормальне життя людей. Будемо вимагати і просити компенсації відшкодування цих збитків для людей", – каже голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

Очікують, що підйом рівня води у річці Прут сягне свого піку сьогодні увечері. Після цього вона піде на спад. На Прикарпатті з гелікоптера можна побачити міста та села, які затопило. Майже три сотні населених пунктів залишилися під водою.

Притока річки Прут тече просто через село. Стрімка вода вийшла з берегів і почала зносити все на своєму шляху. Зруйновані будинки, сараї, підтоплені домогосподарства та знищені врожаї. Дороги в селі перетворилися на річки. Люди розчищають обійстя від завалів.

"Відсутнє газозабезпечення, електрозабезпечення, оскільки попадали опори, йде замикання. Два потічки повністю поміняли русла і пішли на село", – пояснює голова села Ланчин Володимир Попович. 

Місцеві знають напевно, хто винуватець лиха. Не стихія, а самі люди.

"Ну вирубували, але вирубували на верху ліс. Ліс вивозять тонами, одна ялиця бере 15 тонн води вбирає", – кажуть місцеві

Повінь зруйнувала більше сотні кілометрів доріг та пошкодила дев’яносто мостів. Стихія зруйнувала єдине залізничне сполучення між Прикарпаттям та Закарпаттям. 

"Ми туди послали техніку, тяжку техніку, екскаватори, бульдозери. Відповідно локалізували ті зсуви. Дали можливість людям проїзду. Основна проблема була у Микуличині, коли кавалок скали такими великими брилами метр на метр перекрив 50 м дороги", – вважає засновник ТК "Буковель" та нардеп Олександр Шевченко.

На Прикарпаття прилітають урядовці, щоб на місці вивчити ситуацію. Прем'єр-міністр та міністр внутрішніх справ передають Франківщині 4 гелікоптери, щоб рятувальники могли дістатися до людей, відрізаних від цивілізації. 

Збитки ще не підраховували, бо стихія ще не втихомирилась. Але вже відомо - щонайменше це сотні мільйонів гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація