Повільна смерть кримських курортів: Миколаївку і Малий Маяк масово залишають місцеві підприємці

Повільна смерть кримських курортів: Миколаївку і Малий Маяк масово залишають місцеві підприємці

Бізнес не має перспектив, а інвестувати в Крим – небезпечно.

Жителі Криму, які до окупації переважно заробляли на життя під час курортного сезону, тепер не знають, як вижити, і масово ліквідовують свій бізнес. Кафе, гостьові будиночки і готелі зачиняються один за одним, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Невеличке селище Миколаївка на західному узбережжі Криму – колись сюди їхали туристи по доступний відпочинок. Селище жило з літнього виторгу, але після російської анексії настали скрутні часи. "Мало народу, звичайно. Це раніше – по головах ішли, матюкалися, бо ніде було ступити ногою", - каже місцева жителька Галина. Вона зводила гостьовий будинок своїми руками 20 років і сподівалася, що на старість він годуватиме її. Та замість туристів там відтепер житимуть кури й кролі. "Номери порожні. Ми зараз туди курок купимо, побудували загони. Ось усю зиму на кроликах і курки нас виручатимуть. Ось бачите – траву скошую", - каже жінка.

Жителі окупованого Криму масово згортають бізнес, який був успішним під час курортного сезону

Жителі окупованого Криму масово згортають бізнес, який був успішним під час курортного сезону

Селище Малий Маяк під Алуштою теж спіткала туристична скрута: готелі порожні, деякі навіть не відчинилися, бо нема сенсу. Колись популярний курорт, який називали маленькою Італією в Україні, без туристів опинився в стані коми. На зачинених вікнах будинків оголошення про продаж – готелі стоять порожніми вже рік. Оголошеннями про продаж нерухомості рясніють і сайти агентств – непотрібними людям стали і квартири в елітних новобудовах. Покупців цікавить лише здешевіла земля біля моря. "У Малому Маяку продаються всі санаторії, котрі там є. Наразі інтерес з боку інвесторів тільки тому, що продаються великі земельні ділянки на березі моря", - каже ріелтор кримського агентства нерухомості Дмитро Буланов.

Проте саме ці покупці сильно ризикують, бо окупаційна влада не затвердила генеральний план селища, тому споруди санаторіїв можуть потрапити в зону знесення. "Навіть якщо це старі якісь будови і на них є документи – у Криму небезпечно купувати в принципі. Тому що, якщо довіряти словам Аксьонова, будови такого типу мають бути на узбережжі знесені", - пояснив російський громадський активіст у Криму Ілля Большедворов. Тож охочих прикупити нерухомість на морі небагато, навіть задешево, і люди виїздять із Малого Маяка – з різних причин. Деякі з тих продавців, з ким вдалося поспілкуватися, продають житло, бо відмовилися жити в окупації і поїхали на материкову Україну. Деякі просто тому що переїздять, бо в невеличких містах коло моря вже майже немає життя.

Повʼязані теми:

Наступна публікація