Поїздка президента до Вінниччини: Порошенко вручив нацгвардійцям державні нагороди

Орден "За мужність" ІІІ ступеня отримали п'ятеро військових.

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Вінницької області в суботу, 9 вересня, відвідав одну з військових частин Національної гвардії та відзначив державними нагородами військових.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

"Глава держави вшанував пам'ять військових, які загинули під час захисту територіальної цілісності та суверенітету України та поклав квіти до пам'ятного знаку загиблим військовослужбовцям НГУ, який розташовано на території підрозділу. Президент відзначив високими державними нагородами військовослужбовців Нацгвардії за мужність і самовідданість, виявлені під час бойових дій, високий професіоналізм та зразкове виконання службових  обов'язків", – йдеться в повідомленні.

Зазначають, що орден "За мужність" ІІІ ступеня глава держави вручив сержанту Едуарду Богачуку, капітану Дмитру Вітязю, старшому сержанту Олексію Копєйці, полковнику Івану Миропольському та підполковнику Дмитру Сьомаку.

Командир військової частини Західного оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії Іван Миропольський разом із особовим складом підпорядкованої військової частини бере активну участь у виконанні службово-бойових завдань у зоні проведення АТО з 2014 року. Під його керівництвом особовий склад частини здійснював зачистку Лисичанська від сепаратистів. У лютому 2015 року полковник Миропольський безпосередньо брав участь у прикритті виходу підрозділів НГУ та ЗСУ з Дебальцевого. Під час виконання бойових завдань організував виконання завдань служби на блокпостах, взводних опорних пунктах. Незважаючи на постійні обстріли, ризикуючи власним життям, полковник Миропольський надав приклад самовідданого виконання військового обов'язку, мужності та відданості Військовій присязі.

Старший інструктор з висотної та парашутно-десантної підготовки групи інструкторів окремого загону спеціального призначення Південного територіального управління НГУ Дмитро Вітязь протягом 2014-2017 років брав активну участь у виконанні службово-бойових завдань у зоні проведення АТО. З серпня по вересень 2014 року  виконував обов'язки  командира екіпажу БТР – 60 ПБ, у складі об'єднаного угруповання в Амвросійському районі Донецької області, де виявляв особисту мужність та героїзм під обстрілом ворога прикривав своїх товаришів. Утримував оборону позицій в оточенні противника, відбиваючи безліч атак, продовжуючи вести бій, подавляючи вогневі точки противника. Завдяки чому було знищено військову техніку: 8 одиниць БТР, КРАЗ, КАМАЗ, ГАЗ, ЗІЛ; знищено установку БМ – 21 "ГРАД" та захоплено в полон 4  особи незаконних збройних формувань. 

Інструктор-кулеметник 1-ї бойової групи на бронетранспортерах групи вогневої підтримки окремого загону спеціального призначення Північного Київського територіального управління НГУ Едуард Богачук також протягом 2014-2017 років залучався до виконання службово-бойових завдань у зоні проведення АТО. Під час виконання бойових завдань зразково виконував службу в складі розвідувальних груп, неодноразово брав участь у знищенні диверсійно-розвідувальних груп та засідок незаконних збройних формувань на території Донецької області.

Міністр оборони розповів, чим можуть обернутися для України російсько-білоруські військові навчання

Міністр оборони розповів, чим можуть обернутися для України російсько-білоруські військові навчання

31 березня цього року сержант брав участь у виконанні бойового завдання  в складі розвідувальної групи  з проведення спеціальної розвідки та контрснайперських заходів у районі Зайцевого, Торецького, Горлівки та прилеглої до них території. Група висунулася в район терикона, де знаходились позиції терористів, для виконання завдання між позиціями військ Національної гвардії України та військ противника з метою проведення спеціальної розвідки за діями противника та підготовки даних для виконання контрснайперських заходів. Рух уперед значно ускладнювався наявністю мінно-вибухових пристроїв, "розтяжок", якими противник намагався заважати непомітному підходу до його позицій.

Військовослужбовці рухалися вперед, щоразу знешкоджуючи вибухові пристрої. Однак під час пересування поблизу позиції противника унаслідок вибуху капітан Левкун отримав поранення двох ніг. Незважаючи на посилення обстрілів з боку противника сержант Богачук дістався до тяжко пораненого капітана Левкуна та швидко надав йому медичну допомогу, зупинивши кровотечу. Після цього, почергово з молодшим сержантом Доломановим, більше 5 кілометрів на руках евакуювали пораненого капітана, чим урятували йому життя.

Нагадаємо, на початку серпня міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ, яким збільшено виплати військовослужбовцям, які проходять службу в районі проведення АТО. Відповідно до наказу, доплата особовому складу, який виконує завдання на першій лінії оборони, збільшена до 10 тисяч грн на місяць, на другій лінії до 4,5 тисяч. Ці виплати військовослужбовці отримуватимуть із вересня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація