На Поліссі через паліїв сухостіїв пожежі винищили понад сотню гектарів лісів, полів та природного заповідника

На Поліссі через паліїв сухостіїв пожежі винищили понад сотню гектарів лісів, полів та природного заповідника

Фото: ДСНС

Нині займання на Поліссі все частіші. Горять ліси, поля і навіть заповідник.

Пожежі винищили понад сотню гектарів лісів, полів та природного заповідника на Поліссі. Живцем горять тварини, знищується рослинність. Рятувальники стверджують, що це через паліїв сухої трави. Багатьох із них знаходять і штрафують, але інших це не зупиняє, йдеться в сюжеті ТСН 19:30.

Нині займання на Поліссі все частіші. Горять ліси, поля і навіть заповідник. Лише один недопалок чи непогашене багаття може коштувати комусь життя.

Приміром, близько 2 гектарів чагарників горить поруч житлових будинків у селі Дубки. Вогонь може перекинутись на і на ліс. Поки їдуть рятувальники, місцеві намагаються загасити те, що хтось з їхніх сусідів і підпалив.

"Хтось палив суху траву. Тепер горить і його поле. Якщо не встигнути загасити, перейде на хати", — пояснюють місцеві.

Рятувальники встановили, звідки пішло загоряння, та господиня хати спочатку все заперечує. Каже, що ніхто не палив нічого, сторонніх на території не було. Однак через час вона зізналася кореспондентам ТСН, що лиха наробити не хотіла.

Пожежники спостерігають за гасінням за допомогою квадрокоптера. Так вони можуть оцінити обсяг пожежі та її загрозу. Інформацію про пожежі передають колегам у Рівному або Києві. За такою схемою діяли, коли палало на кордоні з Білорусю.

"Оце вже республіка Білорусь. Нам навіть допомагали прикордонники там. Одна запальничка, один сірник призводить до таких наслідків", — пояснює Роман Воронко — керівник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС Рівненщини.

Рятувальники стверджують, що ніщо не загоряється саме: тільки за допомогою людини.

Після пожеж лишаються лише вигоріла чорна земля, гинуть червонокнижні рослини і тварини.

Полум'я на Поліссі винищило близько сотні гектарів лісів та полів

Полум'я на Поліссі винищило близько сотні гектарів лісів та полів

 


"Бачим, що і втікають звірі. Знаходимо кубла звірів, які маленькі горять тварини, просто вигорають", — говорить заступник керівника Сарненської пожежної частини Вадим Кузака.

Скільки цієї весни вигоріло на Поліссі — підрахувати важко. Рятувальники кажуть, що 100 гектарів є точно. У селі Дубки пожежу вже ліквідували, але ймовірно, завтра будуть нові загорання.

 

 

Кореспондентка ТСН Анна Махно

Повʼязані теми:

Наступна публікація