Працівники ліцею на Прикарпатті 7 років скидаються зарплатнею, щоб самотужки ремонтувати заклад

Працівники ліцею на Прикарпатті 7 років скидаються зарплатнею, щоб самотужки ремонтувати заклад

Фото: Pexels

Зараз мріють назбирати кошти, щоб створити для дітей сучасний комп'ютерний клас.

Своїм коштом і власноруч ось уже 7 років ремонтують школу у Верховині її ж працівники — усі вчителі й техперсонал щомісяця віддають частину зарплатні, а потім  вирішують, як ці гроші витратити. Так уже оновили спортзал, санвузол, коридори.

Про це йдеться в сюжеті ТСН кореспондентки Алли Пасс.

У ліцейному спортзалі звісно не євроремонт, показують вчителі, але тепер тут дітям хоч безпечно. Нарешті з'явилося опалення, нова підлога та навіть саморобна шведська стінка. А головне — з вікон більше не свищуть протяги. На  канікулах спортзал власноруч відремонтували вчитель праці та два фізкультурники. "По господарству роблю все, що можна, але не білив стіни. Перший раз досвід тут отримав", — каже вчитель.

Їдальню, засукавши рукави, чепурила вчителька молодших класів з колегами. "Я особисто фарбувала стіни в лимонний колір, малювали панелі у різні кольори", - розповідає вчителька 1-А класу Марія Доняк.

Поступово у ліцеї навели лад у спальних корпусах, бо тут вчаться діти переважно з високогірних сіл, додому їздять лише на вихідні. А замість холодних вуличних туалетів тепер учні ходять у теплі, в приміщенні. "Це були інвентарні приміщення, для фізкультури", — розповідає директорка закладу Оксана Волинюк.

Гроші на ремонт не спонсорські й не батьківські. Скинулися самі вчителі та техперсонал. "І приміщення спортзалу, і класів, і коридорів були у критичному стані. У нас іншого виходу не було", — каже директорка Верховинського ліцею №1.

Роками, говорить директорка, на ремонт ні копійки не отримували. Тож 7 років тому почали щомісяця кожен зі своєї зарплати перераховувати на школу — спершу по 50 грн, тепер — по 100. Наприклад, цього року назбирали майже 100 тисяч. "Якщо цього року ми витратили 36 тис. на косметичний ремонт і 49 тис. заплатили, щоб зробити пожежну сигналізацію, то це є 85 тис. — і ми зібрали ці кошти", — додає директорка.

Копійка до копійки: звідки беруть гроші на ремонт працівники верховинської школи

Копійка до копійки: звідки беруть гроші на ремонт працівники верховинської школи

На Верховинщині цей ліцей не один такий бідний, визнають посадовці. "На капітальний ремонт взагалі нічого не виділялося. А на поточний було виділено 420 тис. І у звязку з тим, що на зарплати не вистачало, всі гроші були переплановані на зарплату. 420 тисяч було виділено на всі школи району", — каже голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Наступний у планах вчителів – комп'ютерний клас. Але тепер власним коштом педагоги хочуть купити дітям нові сучасні комп'ютери. Ціна питання — майже 200 тисяч грн. Це означає, що тепер 2 роки збиратимуть гроші тільки на них.

Повʼязані теми:

Наступна публікація