Правозахисники представили Міжнародному кримінальному суду звіт про злочини в Криму

Правозахисники представили Міжнародному кримінальному суду звіт про злочини в Криму

Фото: Getty Images

Правозахисники розраховуть, що МКС почне розслідування за цими фактами.

Неурядова правозахисна організація "Міжнародне партнерство за права людини" (IPHR, Брюссель) представила Міжнародному кримінальному суду звіт з фактами доказів військових злочинів і злочинів проти людяності в окупованому Криму.

Про це повідомляє Інтерфакс.

"Цей звіт готувався протягом двох років у тісній співпраці з організацією "КримSOS", контактною групою з прав людини в Криму і іншими громадськими організаціями ... Докази, які зібрані і представлені в цьому звіті, перш за все, збиралися польовими місіями ... і вони базуються на інтерв'ю, даних свідків і жертв злочинів ", - розповіла директор IPHR Бріджит Дюфур.

Вона повідомила, що серед наданих суду матеріалів задокументовано факти 7 вбивств, 15 насильницьких зникнень, 90 випадків незаконного утримання під вартою, 39 випадків тортур та інших форм нелюдського поводження.

До суду також передана інформація про випадки заволодіння державною та приватною власністю, примусове переміщення майже 60 тис. цивільних.

"Ці злочини є широкомасштабними і систематичними. Саме тому ці докази були подані Міжнародному кримінальному суду вчора нами, згідно зі ст. 15 Римського статуту, ми хочемо боротися з безкарністю, і хочемо, щоб МКС притягнув до відповідальності злочинців", - заявила вона.

У організаціїї зазначили, що для прийняття рішення про початок розслідування суду необхідно тривалий час, орієнтовно кілька років.

Нагадаємо, у Гаазі окупацію Криму Росією визнали міжнародним збройним конфліктом. Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда у своєму звіті щодо попереднього розслідування української справи визнала, що "ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією". У лютому 2014 року РФ задіяла свої збройні сили для встановлення контролю над частиною України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація