Правозахисники стверджують, що з "таємної в'язниці" СБУ звільнили 13 осіб

Правозахисники стверджують, що з "таємної в'язниці" СБУ звільнили 13 осіб

Фото: pixabay.com

Правозахисникам нібито вдалося поспілкуватися з п'ятьма із звільнених.

З "таємної в'язниці" СБУ звільнили 13 осіб.

Про це йдеться в повідомленні правозахисників із Amnesty International і Human Rights Watch, яке з'явилася 29 серпня.

Правозахисники із Amnesty International і Human Rights Watch переконують, що зустрілися з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом та нібито передали йому список з 16 осіб, які перебувають в "таємних в'язницях" спецслужби в Харкові.

У звіті організацій йдеться про те, що шестеро осіб були звільнені 25 липня, ще семеро осіб, в тому числі одна жінка - 2 серпня. 12 з цих звільнених були в списку, який правозахисники передали Матіосу. Борцям за права людей вдалося поспілкуватися з п'ятьма із звільнених.

Стали відомі прізвища трьох із них: Микола Вакарук, Віктор Ашихін і Дмитро Корольов заявили, що мають намір домагатися справедливості. Ще двоє побажали залишитися невідомими.

Наприклад, Вакарук був прикутий наручниками до ліжка у лікарні, де його охороняв офіцер СБУ. Вахарук і Ашихін після звільнення отримали паспорти і 50-200 гривень "на транспортні витрати". Чоловіки стверджують, що їх попередили про мовчання про їх утримання у в'язниці і погрожували.

У правозахисних організаціях переконують, що в "таємних в'язницях" СБУ нині перебуває, як мінімум, ще п'ятеро осіб. Двоє з них є громадянами Росії, ще двоє - українці, що живуть в Харкові. П'ята особа начебто страждає на психічне захворювання.

Нагадаємо, що раніше делегація ООН запідозрила СБУ у незаконному утриманні людей. Делегація ООН не змогла відвідати деякі місця, про які вона чула численні й серйозні звинувачення у затриманні людей і можливому застосуванні тортур або жорстокому поводженні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація