Правозахисники викрили Москалькову у брехні щодо етапування Балуха

Правозахисники викрили Москалькову у брехні щодо етапування Балуха

Фото: Новая газета

Окрім цього вивезення українця до РФ порушує Женевську конвенцію.

Кримська правозахисна група спростувала слова уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про "законність" етапування незаконно засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха до колонії у Росії, а також запевнила, що перевезення політв’язня порушує Женевську конвенцію.

Про це йдеться у заяві групи, оприлюдненій на її сайті.

"Подібні дії влади РФ щодо Володимира Балуха порушують не тільки міжнародне гуманітарне право, а й закони самої Російської Федерації. Згідно зі статтею 73 ДВК РФ, засуджені до позбавлення волі, крім зазначених у частині 4 цієї статті, відбувають покарання у виправних установах в межах території суб'єкта РФ, в якому вони мешкали або були засуджені", - наголосили правозахисники.

Водночас зазначається, що засуджені можуть бути направлені для відбування покарання до відповідної виправної установи, розташованої на території іншого суб'єкта Російської Федерації, "у виняткових випадках за станом здоров'я засуджених або для забезпечення їхньої особистої безпеки, або з їхньої згоди".

"Володимир Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав. Стан здоров'я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека, навпаки, під час етапування до РФ піддається ще більшій загрозі, ніж на території півострова. Етапування Володимира Балуха до РФ порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта", - додали у Кримській правозахисній групі.

Своєю чергою адвокат Балуха заперечив, що йому нібито було повідомлено про переведення підзахисного до Росії, як заявляла Москалькова.

"Місце відбування покарання політв'язня було чітко визначено раніше - це колонія №2 міста Керч", - запевнив він.

Наразі захисникам Балуха досі невідомі причини його переведення.

"У керченської колонії Балух отримав позитивну характеристику, яка була оголошена на останньому судовому засіданні з розгляду клопотання про умовно-дострокове звільнення українця", - додали правозахисники.

Нагадаємо, 5 липня 2018 року так званий суд засудив Балуха до п'яти років позбавлення волі в рамках двох кримінальних справ. Його також зобов'язали виплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Згодом "суд" окупантів зменшив вирок політв'язню Балуху на один місяць. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений у дворі його будинку.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Адвокат Ольга Дінзе наголошувала, що український активіст за час голодування втратив 30 кг ваги. Сам ув’язнений неодноразово повідомляв про знущання над ним в Сімферопольському СІЗО.

Після місяця повної відмови від прийому їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом). 9 жовтня Балух припинив голодування на час етапу до колонії в Росії, однак зазначив, що їжі, яку там даватимуть, не вживатиме та не одягатиме російську тюремну робу.

18 лютого стало відомо, що Балуха етапували з Сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку

Повʼязані теми:

Наступна публікація