У Хмельницькій області археологи знайшли унікальні залишки поселення скіфів: який вигляд вони мають (фото)

У Хмельницькій області археологи знайшли унікальні залишки поселення скіфів: який вигляд вони мають (фото)

Фото: Укрінформ

За словами істориків, знахідка — важлива частина історії міста.

У Хмельницькій області археологи під час розкопок виявили скіфське поселення. Історики знайшли залишки предметів побуту, рибальські обладнання, а також частини фундаменту і стіни старовинної споруди.

Про це розповів керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства “Науково-дослідний центр “Охоронна археологічна служба” Інституту археології НАН України Павло Нечитайло, пише Укрінформ.

Як стало відомо, розкопки відбувалися в місті Городок в Хмельницькому районі. Поселення, яке виявили археологи, за їхніми словами — видатна для міського контексту і дослідження малих міст знахідка.

“Це не зруйнований шар ранньоскіфського часу, виявлений під дзвіницею костелу святої Анни. Це велика удача та важливий штрих для історії міста. Разом із керамікою ранньоскіфського часу ми знайшли фрагмент рибальського грузила на сітку. Це цікавий факт, що 2300 років тому там, де пізніше з’явилася дзвіниця костелу святої Анни, жили люди і ловили рибу ще до Геродота”, — відзначив Павло Нечитайло.

Фото: Укрінформ

Там же історики виявили залишки кам'яного замку: його стіни і фундамент.

“Замок розібрали фактично до фундаменту, але збереглись деякі фрагменти стін, які разом із частинами фундаментів сягають понад двох метрів. Ситуація з городоцьким замком дуже плачевна. Мало того, що його розібрали в кінці XVIII століття, то це ще й зона міської забудови, вся та гора багато разів перекопана і перебудована, а після війни там ще й зробили дорогу на Хмельницький. Тобто те, що зараз знайшли якісь кам’яні укріплення, це просто глас Божий”, — додав Павло Нечитайло.

Нагадаємо, що під час встановлення флагштоку в Коростені було зруйноване поселення ХІІ століття і виявлені рештки мамонта.

Батько української незалежності: історія дисидента Левка Лук'яненка

Батько української незалежності: історія дисидента Левка Лук'яненка

Повʼязані теми:

Наступна публікація