Предстоятель УАПЦ відреагував на претензії Філарета щодо Об'єднавчого собору

Предстоятель УАПЦ відреагував на претензії Філарета щодо Об'єднавчого собору

Фото: Reuters

Митрополит Макарій повністю підпорядковується рішенням Константинополя.

Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій заявив, що Об'єднавчий собор має проводитися так, як сказав Вселенський патріархат.

Так Макарій прокоментував претензії предстоятеля УПЦ КП Філарета щодо процедур проведення Собору, серед яких є вимога скликання архієрейського, а не помісного собору.

"Як може бути Собор архієрейським, якщо запрошуються по одному священику і по одному мирянину з архієреєм? Знаєте, я не буду нікого судити. Ми підпорядковуємося Вселенській патріархії, тимчасово. Було зрозуміло сказано, що кожен архієрей із собою бере одного священика та одного мирянина", - сказав предстоятель УАПЦ в інтерв'ю Главкому.

"У мене ні до кого претензій не буде. Зі свого боку відповім просто: ми прийдемо на Собор на запрошення Вселенського патріарха", - додав він.

Макарій також не згоден з вимогою Філарета провести відкрите голосування за кандидатуру предстоятеля майбутньої автокефальної Української церкви.

"Голосування буде закритим. Хоча патріарх Філарет каже, що відкрите, але ніхто не піде на відкрите голосування. І в нашому статуті, і у статуті церкви Київського патріархату ідеться про те, що предстоятеля обирає Помісний собор шляхом таємного голосування", - сказав предстоятель УАПЦ.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко повідомив дату проведення Об'єднавчого собору в Україні. За словами глави держави він відбудеться 15 грудня. На ньому буде обрано предстоятеля Помісної української церкви, а також затверджено її статут. Вселенський патріарх Варфоломій розіслав запрошення на Об’єднавчий собор українським ієрархам, у якому розповів про процес його проведення

Константинопольський патріархат вирішив позбавити предстоятеля УПЦ Московського Патріархату Онуфрія титулу митрополита Київського. Станеться це після проведення Об'єднавчого собору та обрання нового голови єдиної Української помісної церкви.

За 5 днів до Об’єднавчого Собору патріарх Філарет заявив про власну незгоду з Константинополем

За 5 днів до Об’єднавчого Собору патріарх Філарет заявив про власну незгоду з Константинополем

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація