"Прекрасний антиоксидант". Супрун розвінчала міфи про перець чилі

"Прекрасний антиоксидант". Супрун розвінчала міфи про перець чилі

Фото: ТСН.ua

Червоний гострий перець вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі.

Давні цивілізації Месоамерики використовували перець чилі для покарання неслухняних дітей та як знеболювальне для хворих зубів. Щодо чилі досі існує упередження, ніби-то він шкідливий для шлунку, та їсти його можна лише здоровим людям. Але все не так, як нам здається. І часом немає нічого поганого в "гострих відчуттях".

Про це у суботу, 20 липня, пише виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

  • Червоний гострий перець — непоганий консервант: він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі. Але це не означає, що гостру їжу можна зберігати поза холодильником чи їсти брудними руками.
  • Чилі — прекрасне джерело антиоксидантів. Антиоксиданти — це молекули, що спиняють вільнорадикальні процеси, запобігають старінню і пошкодженню клітин, прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри.
  • Крім цього, в стручку перця багато заліза, калію, денна норма вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 та бета-каротин.
  • Перець певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, і діабету, полегшує стан під час астми, нежитю та корости — повідомляють тривалі масштабні дослідження в США та Китаї.

Спершу може здатися, що це — не причинно-наслідковий зв’язок. Просто здорові люди їдять багато гострої їжі, і люди із хронічними хворобами уникають спеції. Але існує є молекулярний механізм, що пояснює такий ефект.

Капсаїцин — речовина, що робить перець пекучим — діє на рецептори на поверхні різноманітних клітин: рецепторів болю, вистилки кровоносних судин, клітин бурого жиру та імунної системи. Він запускає сигнальні каскади всередині клітини, і тим самим втручається в низку процесів, як то поділ клітин, розвиток судин, чи обмін речовин. Наприклад, капсаїцин впливає на механізми сприйняття гарячого і болю. В результаті, клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів. До речі, саме тому до гострого звикають і мусять збільшувати дозу. Більше того, біль від перцю змушує мозок виділяти ендорфіни — нейромедіатори задоволення і знеболення. Тому після гострої їжі настає ейфорія.

А до чого тут хвороби серця? Виявляється, капсаїцин змушує клітини судин виділяти закис азоту і розширюватися. Це знижує тиск. Виділення закису азоту супроводжує прийом нітрогліцерину, бурякового соку чи віагри. Це одне із пояснень, чому червоний перець знижує ризик померти від серцево-судинних хвороб, та допомагає довше тренуватися людям із серцевою недостатністю. 

Більше того, він сприяє схудненню і зменшує апетит та нормалізує обмін речовин при діабеті. Капсаїцин посилює окислення жиру, підвищує чутливість до інсуліну, нормалізує рівень інсуліну. Капсаїцин бере участь в перетворенні білої жирової тканини (запаси) на буру жирову тканину (яка зігріває нас). 

До речі, подібний ефект має тривале перебування на холоді і сон у прохолодній кімнаті. Саме тому червоний перець рекомендують включити в щоденний раціон при метаболічному синдромі. Але це, знову ж таки, не означає, що можна їсти картоплю фрі із гострим соусом і сподіватися, що все буде добре.

“Але ж він шкодить шлунку!” — либонь, збираєтеся написати в коментарі. Ніт! Червоний перець запобігає пошкодженню шлунку, зокрема, в разі приймання протизапальних нестероїдних препаратів, як ацетилсалицилова кислота, чи при інфекції Helicobacter pylori, що викликає виразку. 

Гострий перець ефективно зменшує запалення в разі панкреатиту. До того ж, наразі досліджують протипухлинні властивості капсаїцину. Червоний перець — не ліки від раку чи панкреатиту. Але його можна їсти — дієтичні рекомендації при панкреатиті обмежують споживання алкоголю, жирної, солодкої і смаженої у фритюрі їжі, але радять овочі, фрукти і ягоди, в яких багато антиоксидантів.

"Тож не бійтеся їсти гостру їжу, запасайте червоний перець на холодну зиму, беріть за звичку піддавати сумніву поширені міфи, і шукайте відповіді в доказовій медицині та науці", - підсумувала Супрун. 

Древні цивілізації Месоамерики використовували перець чилі для покарання неслухняних дітей та як знеболювальне для...

Опубліковано Уляна Супрун Субота, 20 липня 2019 р.

Раніше Супрун дала дієві поради ефективної боротьби з целюлітом. Допоможуть силові вправи, повноцінне правильне харчування та домашні скраби з кавою. 

Мексиканська страва Чилі кон карне - Навколо світу з Євгеном Клопотенком

Мексиканська страва Чилі кон карне - Навколо світу з Євгеном Клопотенком

Повʼязані теми:

Наступна публікація