Президент Центру Разумкова прокоментував виступ Зеленського перед нардепами та вірогідність розпуску Ради

Президент Центру Разумкова прокоментував виступ Зеленського перед нардепами та вірогідність розпуску Ради

Фото: УНІАН

Також Якименко оцінив рейтинг пропрезидентської політсили напередодні місцевих виборів.

Після виступу Володимира Зеленського у Верховній Раді 20 жовтня ТСН.ua розпитав президента Центру Разумкова Юрія Якименка про головні меседжі гаранта, рейтинги "Слуги народу" та чи вигідно президенту розпускати парламент.

Так, за словами Якименка, сьогоднішній виступ глави держави перед депутатами був не звітом перед ними, а "передвиборчим меседжем" задля "підвищення рейтингу довіри до "Слуги народу"".

"Це не було послання до Верховної Ради. Це був звіт президента перед виборами місцевими за період його роботи. Це по-суті меседж не Верховній Раді абсолютно. Президент зачитав документ, який називається "Україна - код до успіху 2019-2020 - 2021-2030". І це є по-суті звіт президента за цей період, метою якого є підвищення рейтингу довіри до "Слуги народу" у переддень місцевих виборів. Це не має нічого спільного з діяльністю парламенту. Це передвиборчий звіт. Президент змінив жанри цього послання і зробив його звітом про роботу "Слуги народу" і говорив про свій позитив роботи. А критика попередників, як завжди, перебрати на себе те, що ними було зроблено", - вважає президент Центру Разумкова.

Щодо рейтингів партії "Слуга народу" перед місцевими виборами, які відбудуться уже в цю неділю, 25 жовтня, Юрій Якименко оцінив їх як "дуже маловиразні".

"У нас є парламентське опитування і є дослідження групи "Рейтинг", де більша вибірка опитування і є їхні результати. Ми їм довіряємо, можна на них орієнтуватись. Якщо ми говоримо про динаміку "Слуги народу", у парламентському рейтингу ми побачили від вересня 2019 до вересня 2020 падіння від 51% до 22%. Це дуже сильне падіння. Партія більше, ніж вдвічі розгубила виборців. І за той же час зросли рейтинги найбільших опонентів - це ОПЗЖ і ЄС, вони приблизно йдуть на однаковому рівні - 10-11%. Очевидно, що ми бачимо, відбувся відкат електоральної підтримки "Слуги народу" виборцями. А якщо говорити про місцеві вибори, то там їхні позиції є ще нижчими. Бо у парламентському рейтингу у нас 22% від усіх опитаних, а відповідно від тих, хто міг би голосувати, хто піде на вибори і вже визначився з вибором, цей відсоток був би вищим десь на 4-5%. За даними групи "Рейтинг", серед тих, хто має намір голосувати та визначився з вибором, 4-7 жовтня за "Слугу народу" голосувало б 17%. Тобто реально від усіх опитаних, це рейтинг є ще нижчим. Тобто позиції цієї політичної сили напередодні місцевих виборів вони виглядають дуже маловиразними. Якщо по персоналіях подивитися, по міських головах великих міст, починаючи з Києва, то там також немає якихось особливих шансів на успіх. Тобто ситуація для цієї політсили перед виборами є несприятлива. І якщо мене питають, чи буде це впливати на ставлення до президента, то я думаю, що воно буде впливати", - зазначив експерт.

На запитання, чи доцільно Зеленському розпускати, наприклад, наступного року парламент та чи може це врятувати його рейтинг, Юрій Якименко відповів: "Якщо у парламенті він наразі може якимось чином впливати на частину депутатів, нехай це вже не така стабільна монобільшість, але принаймні там є велика фракція пропрезидентська, на яку він може якимось чином впливати. Щоб бути успішним він і так вже роздав цілу низку обіцянок, власне того, що він має зробити, у тому числі і зарплату лікарям назвав досить конкретно. А для цих цифр буде потім якби важко, тому йому потрібен парламент, який буде працювати, який буде його законопроєкти ухвалювати. А якщо він у цьому парламенті не матиме монобільшість, то він взагалі лишається що називається "командувач без армії". У нього втрачається ресурс для того, щоб якимось чином виконувати свої політичні обіцянки. Тому, думаю, на цей крок зараз йти немає сенсу".

Нагадаємо, 20 жовтня Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді перед народними депутатами з посланням про внутрішнє та зовнішнє становище України.

Всенародне опитування: Зеленський готовий ставити запитання щомісяця

Всенародне опитування: Зеленський готовий ставити запитання щомісяця

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація