"Президент гасив вогонь": Кравчук вважає, що ініціатива Зеленського про розпуск КСУ є виправданою

"Президент гасив вогонь": Кравчук вважає, що ініціатива Зеленського про розпуск КСУ є виправданою

Фото: УНІАН

На думку Кравчука, Конституційний суд "безумовно" порушив Конституцію.

Конституційний Суд України "роздмухав вогонь" своїм антиукраїнським рішенням, тому ініціатива президента Володимира Зеленського розпустити склад КСУ є вчасною та адекватною.

Так вважає голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук. Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24". 

"Треба виходити з того, що президент гасив вогонь. Коли зібралася РНБО, вогонь палав, антиукраїнська ситуація розширювалась в цьому випадку після ухвалення такого рішення (КСУ – ред.), і потрібні були дуже швидкі та радикальні кроки. Звичайно, президент виходив з того, що потрібно такі кроки зробити. Він запропонував такий документ", - сказав Кравчук.

Зазначимо, йдеться про законопроєкт про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства, яким Зеленський хоче скасувати зміни до закону "Про запобігання корупції" та припинити повноваження складу Конституційного суду.

Кравчук також наголосив, що це не указ, а проєкт закону, який буде розглядати Рада:

"І від ВР тепер залежить, як вона поставиться до цього, як вона оцінить ситуацію в цілому в Україні. І як вона ухвалить такі закони, такі рішення, які відновлять авторитет такої важливої структури як КСУ і погасять це полум'я, яке горить навколо КСУ. Це документ для обговорення у ВР, це зовсім не означає, що президент заявив, що це єдиний можливий варіант".

Нагадаємо:

  • У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів КСУ, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. 
  • Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявив, що законопроєкт президента Володимира Зеленського про розпуск КСУ має ознаки конституційного перевороту
  • Парламентські партії "Голос", "Євросолідарність" та "Батьківщина" вважають неконституційним законопроєкт Зеленського, яким він пропонує розпустити Конституційний суд.
    Водночас комітет Верховної Ради з питань правової політики може розглянути законопроєкт щодо зміни складу КСУ вже наступного тижня. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація