Прикордонники назвали причини, чому не впустили до України російських журналісток

Прикордонники назвали причини, чому не впустили до України російських журналісток

Фото: УНІАН

В ДПСУ пояснили, що стало причиною відмови у перетині кордону.

У Державній прикордонній службі України розповіли, що не дозволили російським журналісткам перебувати на території України, адже ті не підтвердили мету свого візиту.

Про це повідомляє 5 грудня "Українська правда" з посиланням на слова речника ДПСУ Олега Слободяна.

За словами прикордонника, кореспондент російського телеканалу "Дождь" Євгенія Зобніна та головний редактор сайту "Такие дела" Анастасія Лотарьова не змогли пояснити для чого їдуть в зону проведення ООС.

"Вони їдуть в зону ООС, їдуть в область, де впроваджено воєнний стан. При цьому досить розмито розуміли, чим вони там будуть займатися, не мали ані акредитації штабу ООС, ані підтвердження мети свого візиту від жодного з уповноважених державних органів України", – пояснив речник Держприкордонслужби.

Слободян підтвердив, що у них були запрошення від громадських організацій, але підкреслив, що такі документи можуть допомагати прикордонникам, але не є "відправною точкою для того, щоб рішення було прийнято".

"Журналістки не надали тих аргументів, які б переконали прикордонників, що дійсно вони повинні бути в зоні ООС, в області, де впроваджено воєнний стан, і що дійсно їхня робота в цьому районі лежить в полі національних інтересів України", – уточнив Слободян.

Речник не зміг відповісти, чи справді Лотарьовій ставили запитання про "Голодомор, українських моряків та Боїнг", про які вона згадувала у Facebook.

"Якщо, допустимо, в ході розмови, прикордонник вважає за потрібне задати це питання, в цьому немає нічого, що б порушувало права чи свободи громадянина… Чи задавалися конкретно ці питання під час цієї розмови, я підтвердити це не готовий, тому що свідком розмови не був", – пояснив він.

Слободян зазначив, що з кожним громадянином з країн міграційного ризику, зокрема, Росії, прикордонники спілкуються окремо. Звертають увагу, в тому числі, і на жінок, бо вони теж "можуть брати участь у дестабілізаційних заходах на території України".

"Це не означає, що всі громадяни Російської Федерації не можуть перетнути кордон України на в’їзд. За цю добу понад тисяча осіб-громадян РФ перетнули благополучно кордон", – підсумував прикордонник.

Нагадаємо, що журналістку російського телеканалу "Дождь" Євгенію Зобніну не пустили на територію України. Як повідомила прес-служба телеканалу, у київському аеропорту із Зобніною провели співбесіду в окремій кімнаті, на якій були присутні дві співробітниці української прикордонної служби і чоловік у цивільному. Журналістку запитували про те, хто організував її поїздку до України і чиїм коштом вона здійснюється.

Після введення воєного стану, Україна ввела обмеження щодо в'їзду громадян РФ чоловічої статі віком від 16 до 60 років. В'їзд чоловікам-росіянам буде можливим лише в "гуманітарних випадках, які будуть чітко прописані в інструкції". Скажімо, смерть родичів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація