Примусові здавання крові ведуть до зараження тисяч пацієнтів ВІЛ і гепатитами - активісти

Примусові здавання крові ведуть до зараження тисяч пацієнтів ВІЛ і гепатитами - активісти

Фото: УНІАН

У ВР мають розглянути законопроєкт, який призведе до якісних змін у цій галузі.

Сьогодні вже в повторному другому читанні Верховна Рада спробує ухвалити законопроєкт про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові, йдеться в "Сніданку з 1+1".

Влітку народні депутати вже намагались ухвалити цей проєкт загалом, проте проголосували лише за основу тексту. Сьогодні відбудеться нова спроба ухвалити проєкт закону. Зміна законодавства в цій сфері - одна з умов угоди про асоціацію Україна-ЄС, яку підписали ще в 2014 році. Але й без цієї угоди сферу потрібно було міняти.

Якість крові залежить не лише від лабораторного оснащення, чи фахівців, але в основному від самих донорів, каже керівниця проєкту Кров.UA асоціації молодих донорів України Ірина Славінська.

За її словами, зараз 70% донорів – це родичі хворих, які під моральним тиском мусять здавати кров. Також є проблема із так званим "холодовим ланцюгом" - те, як доставляються компоненти крові. "Якщо ми подивимося на станції переливання крові, ми побачимо, що в них немає ліцензії на здійснення своєї діяльності. А це означає, що держава абсолютно не контролює якість компонентів крові", - заявляє Славінська.

Через таку ситуацію, запевняє вона, посилаючись на результати досліджень, в Україні заражаються 2500 пацієнтів ВІЛом та гепатитами.

Яка ситуація із донорами крові в Україні — пряме включення

Яка ситуація із донорами крові в Україні — пряме включення

Кількість донорів – ще одна проблема. Українці відгукуються на заклики, коли трапляється якась біда, але банки крові і лікарні майже порожні. "Треба мотивувати людей здавати кров, бо закликати, коли вже пізно – занадто погана стратегія. Вона і інфекційно небезпечна і абсолютна недостатня у кількості", - додає керівниця Кров.UA.

Зараз важливо в Україні зробити акцент на безоплатному, добровільному донорстві, так як це зробили 62 країни у всьому світі. За словами Славінської, на це є 5 років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація