Про Філарета, визнання ПЦУ та мотиви надання автокефалії: інтерв’ю із патріархом Варфоломієм

Про Філарета, визнання ПЦУ та мотиви надання автокефалії: інтерв’ю із патріархом Варфоломієм

Патріарх Варфоломій / Фото: Сайт президента України

Вселенський патріарх вважає, що першою ПЦУ визнає Елладська церква.

Очолюючи Вселенський престол 27 років патріарх Варфоломій лічені рази давав інтерв'ю західній пресі. І ніколи - українським медіа. Про багато речей - він публічно скаже вперше. Чому Москва не має права зазіхати на Українську православну церкву? Коли її визнають? І яка помісна церква це зробить першою?

Про це та інше патріарх Варфоломій розповів в інтерв’ю кореспонденту ТСН.Тиждень Сергію Гальченку.

Патріарх Варфоломій ексклюзивно розповів про зазіхання Росії на українську церкву та дії владики Філарета

Патріарх Варфоломій ексклюзивно розповів про зазіхання Росії на українську церкву та дії владики Філарета

"В останні кілька місяців ми спостерігаємо за ситуацією, яка відбувається в Україні. І, можливо, рішення про визнання Православної церкви України було би фактом, якщо б, звичайно, не було політичного тиску з різних країн на наших сестер – помісних православних церков. Ми сподіваємося, що найближчим часом це буде вже позаду.  Ми молимось і сподіваємося, що всі помісні православні церкви рано чи пізно визнають незалежність Православної церкви України, але першою церквою, яка визнає помісну православну церкву України буде братська сестра-церква – Елладська православна церква", - заявив Варфоломій.

Запитання до Варфоломія довелося дуже довго узгоджувати. Оскільки церква  сильно зачіпає сучасну геополітику, його всесвятість заздалегідь підготував текст, у який частенько підглядав. Вочевидь, аби не сказати зайвого. Зараз світове православ'я розділилося: значна частина підтримує Вселенського Патріарха, кілька церков - російського Кирила.

"Велика частина, тобто більшість населення давно зверталася до нас із проханням про незалежність від московської церковної адміністрації. Це прохання про незалежність ‒ питання не останніх років. Воно існувало протягом століть. Наш попередник Діонісій IV надав Московському патріарху лише право призначати митрополита Київського, обраного радою духівництва та мирян. Однак за Вселенським Патріархом залишався привілей згадуватися першим на Святій літургії як його духовний голова. Проте ця умова швидко забулася", - розповів Вселенський патріарх.

За його словами, таку поблажливість від Вселенського Патріарха Діонісія 1686 року щодо можливості призначати свого митрополита Київського - Москва згодом, по суті, використала сповна, повністю перепідпорядкувавши в своє управління українську церкву, на що не мала права. Уже в незалежній Україні - Російська церква через свій екзархат УПЦ МП - постійно нав’язувала і нав’язує проросійську політику Кремля.

"Справа дійшла до того, що наші брати в Україні постійно скаржилися на те, що ними керує церква, яка також хоче нав'язати разом з іншими речами і позацерковні чинники. Із тим самим проханням неодноразово зверталося також державне й політичне керівництво нації. І тому, після багатьох років міркувань, молитов, зусиль, діалогу, наполегливості й терпіння, ми визнали цей народ гідним надання їм статусу автокефалії. Повторюємо, це сталося не тому, що Україна є незалежною державою, а тому, що велика частина народу зазнавала зовнішнього тиску", - наголосив Варфоломій.

За його словами, українська автокефалія нічим не відрізняється від багатьох автокефалій інших помісних церков. Вони лише допомагають, як церква-мати.

"Наш патріархат є істинною Материнською Церквою, і як істинна мати він, за прикладом премудрого Соломона, по відновленню тих, хто був у розколі, протягом трьох місяців провів там Об'єднавчий собор. Він почув і прийняв офіційне прохання всього Собору про автокефалію. І тоді він надав їм статус автокефалії. Чи ви вважаєте, що для Патріархату було легко протягом усіх цих років переживати відлучення своїх дітей від обійм і підтримки матері? У жодному разі! Навпаки! Материнська Церква, що з таким тяжким трудом катехизувала, хрестила, очистила й навчила своїх дітей, створила для них абетку, в силу зовнішніх обставин була вимушена сказати їм: "Дітки, тепер ви повинні самі давати собі раду й жити самоврядуванням. Але коли вам буде дуже тяжко, ваша Мати завжди поруч із вами й готова допомогти вам усіма своїми духовними ресурсами, особливо своїм досвідом", - зазначив Вселенський патріарх.

Фактично, патріарх Варфоломій особисто підтвердив, що українська церква, як і інші помісні церкви - самостійні. Це твердження з його вуст розбиває пропаганду Москви про залежність української церкви від Константинополя. Їх, на жаль, зараз транслює і владика Філарет. Після інтерв’ю Святійший Варфоломій висловив жаль щодо дій Філарета, сказавши, що той мав би стати наставником для свого духовного сина Епіфанія, проте обрав інший, неправильний шлях.

Насамкінець патріарх привітав українців із Хрещенням Русі й підготував подарунок - безцінну реліквію - мощі та хрест одного з 12 апостолів Христа - Андрія Первозванного. Саме того апостола, який і приніс християнство в цю частину світу, був тут, на київських пагорбах.

"Ми би хотіли побажати вам усякого благословення від Бога, а також успішного святкування річниці хрещення Русі та дня пам'яті Святого Володимира. Цього року на свято до вас в Україну приїде преподобна делегація від Материнської Церкви Константинополя, яка привезе з собою безцінні мощі Святого Апостола Андрія Первозванного для шанування побожним українським народом", - підкреслив Варфоломій.

Доторкнутися до мощей можна буде в Михайлівському соборі. Їх привезуть увечері 27 липня.

Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація