Проблеми з закупівлями ліків: Степанов стверджує, що до нього ніхто не визначив перелік

Проблеми з закупівлями ліків: Степанов стверджує, що до нього ніхто не визначив перелік

Фото: УНІАН

Упродовж цього тижня необхідні для закупівлі процедури мають завершити.

Голова Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов стверджує, що до його приходу ніхто не визначив перелік лікарських засобів, які необхідно закупити для важкохворих.

Про це він заявив під час брифінгу 25 травня.

"На жаль, на час мого приходу в МОЗ, тобто 30 березня ці заявки чомусь навіть не збиралися, саме щодо потреб в 2020 році", - сказав він. Але після збирання цих заявок було ухвалене рішення уряду, де був затверджений перелік лікарських засобів. Також Степанов зазначив, що є певні бюрократичні процедури, встановлені законодавством, які необхідно пройти. 

Йдеться про 38 закупівельних програм з рідкісних та важких хвороб для людей, що хворіють на рак, серцево-судинні захворювання, туберкульоз, вірусні гепатити, орфанні хвороби, ВІЛ/СНІД та багато інших. Цей документ потрібен для того, щоб розпочати тендерні процедури і запустити процес закупівель.

За словами Степанова, упродовж цього тижня ці процедури мають завершити, і тоді держпідприємство "Медичні закупівлі" розпочне всі тендерні процедури. 

"Що стосується забезпеченості в 2020 році лікарськими засобами наших пацієнтів, то я ще раз хочу наголосити, що вони всі будуть забезпечені", - запевнив міністр. За його словами, зараз Україна отримує поставки ще за 2018-2019 роки. 

"Окрім того, в нас є потік лікарських засобів, де ми бачимо, що нам не вистачає, в нас є домовленість з нашими міжнародними партнерами щодо поставки тих чи інших лікарських засобів", - сказав Степанов.

Як повідомляв до цього генеральний директор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов, восени цього року українські пацієнти відчують суттєвий дефіцит препаратів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація