Прогалина в законі залишила без заробітку цілі риболовецькі поселення на Миколаївщині

Прогалина в законі залишила без заробітку цілі риболовецькі поселення на Миколаївщині

Люди не можуть виловлювати креветки, за рахунок яких живуть весь рік

На Миколаївщині скандал навколо вилову креветок на Кінбурнській косі. Під загрозою добробут родин місцевих рибалок. Бо в нинішньому році їм не дають дозволи на промисел. Люди обурені. Кажуть – це єдиний заробіток на півострові і вони втрачають прибутки. Не проти вилову креветок і керівництво Національного природного парку, до якого належить Кінбурн, йдеться в ТСН.12.00.

Море біля Кінбурна кишить креветками, а риболовецьке начиння місцевих рибалок лежить удома без діла. Сергій Фаль уже восьме літо ловить креветку. Каже із цього живе не тільки його родина. Креветка – єдиний заробіток для всіх жителів Кінбурнської коси. І зараз якраз початок сезону.

За двомісячний сезон міграції креветки, рибалки заробляють 25-30 тисяч гривень. На ці гроші живуть цілий рік. Іншого заробітку на півострові немає, кажуть люди. У піску не росте городина. Та й продати нікуди.

Уперше за всю історію рибальства на Кінбурні, кажуть люди, управління екології обладміністрації не видає дозволу на вилов креветки. Навіть попри те, що Національний природний парк, на території якого міститься коса, геть не проти традиційного промислу місцевих.

Управління екології Миколаївщини не видає дозволу на вилов креветки на Кінбурнській косі

Управління екології Миколаївщини не видає дозволу на вилов креветки на Кінбурнській косі

"Парк не проти, адже є визначені квоти, визначена максимальна кількість знарядь лову, які можуть бути застосовані, ці ліміти направлені в управління екології", - розповідає директор Національного природного парку ""Білобережжя Святослава" Юрій Козловський.

Чиновники управління запевняють, дозвіл дати не можуть. Їхню структуру передали від Мінекології в обладміністрацію з функціями, але без повноважень. І врятує лише зміна закону.

Однак сусідні запорізькі чиновники впевнені, що це не завада.

"Адміністраціям надані повноваження реалізації державної політики в галузі навколишнього середовища, ми видали розпорядження голови ОДА, де наділили департамент повноваженнями видати дозвіл", - розповідає заступник керівника Управління екології та природних ресурсів Запорізької ОДА Андрій Компанієць.

Чому так не зробили їхні колеги з Миколаєва, у Запоріжжі не розуміють. Рибалки Кінбурнської коси взагалі вважають, що чиновникам вирішувати це питання не вигідно, адже потім можна буде штрафувати за браконьєрство. Штрафи чималі. Тільки за одне відро незаконно виловлених креветок із рибалки стягують до 12 тисяч гривень. А це пів його сезонного заробітку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація