Прогноз курсу долара в Україні: на що чекати у 2021 році

Прогноз курсу долара в Україні: на що чекати у 2021 році

Фото: Pexels

Експерти назвали фактори, які впливають на зростання курсу долара.

В Україні курс валют у 2021 році сягатиме понад 30 гривень за долар. Такий прогноз дають різні експерти, опитані сайтом ТСН.ua.

Що відбувається з курсом долара наразі та які причини зростання валюти - читайте в нашому матеріалі. 

За даними аналітика Alpari Максима Пархоменка, підсумком минулого тижня (28 вересня - 4 жовтня, - ред.) стало зниження курсу гривні на міжбанку на 15 копійок: до 28.38 гривень за долар. Вранці 5 жовтня на відкритті торгів гривня була вже на позначці в 28.40. 

"За підсумками минулого тижня купити долари ми можемо в середньому за 28.35-28.45 гривень, продати по 28.10-28.20. У підсумку за тиждень зелений додав в ціні близько 10 копійок", - розповідає Пархоменко.

На його думку, цього тижня (5 жовтня - 11 жовтня, - ред.) зниження курсу гривні триватиме далі. "НБУ не уповільнює темпи падіння гривні, а умов, які могли б розгорнути рух курсу, на горизонті немає. Через це ми цілком легко можемо зберегти поточну динаміку, до кінця тижня перевищити рівень в 28.50 гривень за долар", - каже аналітик.

Фото: УНІАН

Директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін також вважає, що курс гривні буде знижуватись. І на це мають вплив декілька факторів: зміна керівництва Нацбанку, дії уряду та вплив олігархів. А ось місцеві вибори жодним чином на курс не впливатимуть, переконаний експерт. 

"МВФ був зацікавлений в утриманні курсу, оскільки це стабільність золотовалютного резерву і гарантія того, що Україна зможе розраховуватися як за зовнішніми, так за внутрішніми боргами. Зараз ми бачимо, що і уряд, і нове керівництво Нацбанку не зацікавлені в цьому, оскільки йде жорстка трата золотовалютного резерву. І такими темпами до весни ми матимемо більше 30 гривень за долар", - прогнозує Баронін.

А це, як він відзначив, вплине на життя звичайних громадян, бо відбудеться різке підвищення цін. "Закупівля імпорту - це валюта, оплата за газ - це теж валюта. Всі ціни поповзуть вгору. Щойно курс піде різко вгору, він спричинить обвал, оскільки всі почнуть страхуватися. Бізнес почне закладати велику ціну, щоб застрахувати прибуток. І, навіть, люди, не підприємці, будуть намагатися страхувати зарплати і заощадження, скуповуючи валюту. Ми це проходили в 2013 році. І це призводило до того, що курс різко зростав", - розповів Анатолій Баронін.

За його даними, від початку цього року курс виріс вже на 18 відсотків. "Ми йшли до позначки в 30 гривень за долар відтоді, як Крим окупували, почалися військові дії. Економіку просаджували. Наразі ринок більш-менш переналаштований. Але те, що відбувається з курсом - наслідок саботажу, оскільки витрачати золотовалютний резерв зараз, за умов, що потрібно віддавати борги, - це шкідництво. Це все позначиться на звичайних українцях, які будуть ходити в магазини, отримувати зарплату", - впевнений аналітик.

На його думку, основна причина зростання курсу валют - вплив олігархів на політику Нацбанка і уряду. "Зараз МВФ практично не має впливу на Нацбанк. Досить страшно за майбутнє економіки", - сказан Баронін.

Інший експерт, керівний партнер інвесткомпанії Capital Times Найман Ерік теж вважає, що курс долара піде вгору. За його прогнозом, наступного року американська валюта буде коштувати понад 30 гривень. "Однин із факторів - великий бюджетний дефіцит", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Національний банк України оприлюднив курс валют на 8 жовтня: долар коштує 28,3 гривні, а євро – 33,3 гривні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація