Прокуратура Криму готова на перекваліфікацію справи про теракт у Керчі

Прокуратура Криму готова на перекваліфікацію справи про теракт у Керчі

Фото: Reuters

Це станеться, якщо прокурори переконаються у об’єктивності російського розслідування.

Прокуратура Криму може змінити кваліфікацію справи про теракт у Керчі, якщо переконається в об’єктивності російського розслідування.

Про це в інтерв’ю агентству "Інтерфакс" розповів прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

"Були версії і про стрілянину, і про вибух газу, і про теракт, до якого має стосунок Україна. Було озвучено інформацію про те, що правопорушників було кілька. У цій справі дуже багато запитань. Звичайно, ми усвідомлюємо всю складність і не будуємо ілюзій щодо приводу того, що зможемо забезпечити розслідування так, як якщо б ми були на території Криму. Але ми зобов'язані вжити всіх можливих, вичерпних заходів, щоб прояснити ситуацію, максимально встановити факти, не дати ними маніпулювати, і щоб винні в цій страшній трагедії були покарані", - заявив він.

За словами прокурора, якщо окупаційна сторона вживатиме всіх необхідних слідчих дій та проведе об’єктивне розслідування, то буде ухвалено відповідне рішення, зокрема перекваліфікація, або ж навіть закриття справи. "Тому що одна і та сама особа не може бути засуджена двічі за один і той самий злочин", - пояснив Мамедов.

Він також зазначив, що прокуратура Криму повинна були відкрити кримінальне провадження, адже згідно із нормами міжнародного права, півострів залишається частиною України.

"Одночасно ця територія тимчасово окупована країною-агресором, які мають забезпечувати правопорядок і здійснювати ефективне розслідування загальнокримінальних злочинів, не пов'язаних із окупацією півострова. Однак це не позбавляє Україну позитивних зобов'язань щодо вжиття всіх можливих заходів для захисту прав і свобод своїх громадян. Зокрема права на ефективне розслідування", - підкреслив прокурор.

Що стосується самого студента, який вчинив стрілянину, то Мамедов зазначив, що варто вивчити питання надання дозволу на зброю, який передбачає перевірку психічного здоров’я.

"І саме придбання молодими людьми зброї може свідчити про розвиток мілітаризації півострова, бути наслідком пропаганди насильства і, на жаль, свідченням небезпечної, нестабільної ситуації в окупованому Криму, що вимагає більш ретельного і детального дослідження", - підсумував прокурор.

Нагадаємо, 17 жовтня на території окупованого Криму в місті Керч стався вибух та стрілянина у політехнічному коледжі. Спочатку повідомлялося про 10 загиблих і понад півсотні постраждалих, пізніше кількість жертв зросла до 21 особи. Медики виявили в тілах постраждалих металеві елементи, якими були начинені вибухові пристрої.

Стрілянину та вибух у Керчі влаштував студент коледжу Владислав Росляков. Його тіло знайшли у бібліотеці навчального закладу – після кривавої бійні він наклав на себе руки. СК РФ спочатку оголосив вибух у Керчі терактом, однак згодом слідчі перекваліфікували справу на статтю "вбивство двох і більше осіб".

У Керчі ховають загиблих під час стрілянини у політехнічному коледжі

У Керчі ховають загиблих під час стрілянини у політехнічному коледжі

Повʼязані теми:

Наступна публікація