Прокуратура відкрила кримінальне провадження через проведення "виборів" у "ЛНР"

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через проведення "виборів" у "ЛНР"

Фото: Reuters

Причетним до проведення фейкового голосування "світить" до 15 років в’язниці.

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом організації та проведення "виборів" у "ЛНР".

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Луганської області.

"Прокуратурою Луганської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом організації та забезпечення проведення окупаційною адміністрацією Російської Федерації на тимчасово окупованій території Луганської області 11.11.2018 так званих "чергових виборів голови ЛНР і депутатів народної ради ЛНР", - йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, провадження було відкрито за ознаками низки кримінальних правопорушень, передбачених:

- ч.1 ст.109 (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій),

- ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України),

- ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Як зазначається, згідно з законодавством зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без неї.

Наразі слідчі встановили осіб, які безпосередньо організовували, фінансували проведення незаконних виборів та брали участь як "кандидати" на посади до псевдодержавних утворень "ЛНР", а також представників іноземних держав, які входили до складу спостерігачів.

"Прокуратурою Луганської області вживаються всі заходи для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності", - додали у відомстві.

Нагадаємо, 11 листопада на окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбулися організовані Росією незаконні вибори "глав" та "депутатів". Міжнародна спільнота та українська влада не визнають так звані вибори і закликають ігнорувати їх. Росії погрожують новими санкціями за організацію та проведення псевдовиборів. За результатами цих "виборів" прогнозовано перемогли ставленики Москви – Денис Пушилін та Леонід Пасічник.

Служба безпеки України проінформувала, що  заради створення видимості високої явки, на "виборчих дільницях" організували пункти продажу дешевих продуктів харчування, а також виборцям роздавали безкоштовне поповнення рахунку місцевого мобільного оператора.

Про невизнання так званих виборів в ОРДЛО заявили у Польщі, закликавши країни Євросоюзу впровадити додаткові санкції і заборонити видачу віз та заморозити активи осіб, які відповідальні за їхню організацію. 19 листопада міністри закордонних справ країн-членів ЄС обговорять це питання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація