Прокурор АРК пояснив, чому Україна розцінює націоналізацію Росією "Масандри" як військовий злочин

Прокурор АРК пояснив, чому Україна розцінює націоналізацію Росією "Масандри" як військовий злочин

Фото: УНІАН

Прокуратура АРК і Севастополя розслідує кілька епізодів, що стосуються майна винзаводу.

Присвоєння і продаж майна АТ "Виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" в окупованому Росією Криму Україна кваліфікує як військовий злочин.

Про це заявив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний в оприлюдненому 14 грудня інтерв'ю "Дзеркало тижня".

За його словами, відповідно до IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території.

"Держава-окупант має право користуватися публічним майном лише у військових цілях. У цьому випадку після окупації півострова РФ майно "Масандри" було "націоналізовано", фактично експропрійовано, передано у федеральну власність — управлінню справами президента РФ, потім повернуто у "власність Республіки Крим" відповідно, ніякої військової необхідності у такому привласненні і передачі майна не було. А виставлення на аукціон активів "Масандри" та її купівля російською компанією підтверджують той факт, що окупаційна адміністрація, окрім того, що незаконно заволоділа цим майном, ще й незаконно ним розпоряджається", — зазначив Поночовний.

За його словами, загалом прокуратура АРК і Севастополя розслідує кілька епізодів, що стосуються майна "Масандри": окрім привласнення, це ще й продаж землі під виноградниками у Гурзуфі, і провадження щодо "директора" "Масандри" Яніни Павленко, яка самовільно відкрила для Володимира Путіна і Сильвіо Берлусконі 240-річну пляшку "Херес де ля Фронтера" .

"Тепер "справа "Масандри" поповниться і компанією-покупцем", — додав керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

Нагадаємо, дочірня компанія банку "Росія" ТОВ "Південний проєкт" купила 100% акцій винзаводу "Масандра" за 5 млрд 327 млн рублів.

Анексований Крим без води: ситуація на півострові — Секретні матеріали

Анексований Крим без води: ситуація на півострові — Секретні матеріали

Повʼязані теми:

Наступна публікація