Прокурори проситимуть дозвіл на спеціальне досудове розслідування узурпації влади Януковичем

Прокурори проситимуть дозвіл на спеціальне досудове розслідування узурпації влади Януковичем

Фото: УНІАН

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Прокурори у справі про узурпацію влади експрезидентом України Віктором Януковичем проситимуть дозвіл у суду на проведення спеціального досудового розслідування. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Вчора за клопотанням прокурорів офісу Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

”Вказане рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно Януковича процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia)”, - заначено у повідомленні.

У вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури внесення парламентом змін до Конституції від 8 грудня 2004 року.

Раніше повідомлялося, що 4 травня, Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці для колишнього президента України Віктора Януковича. Оскільки Янукович не перебуває на території України, його заарештували заочно. 

Як відомо, 30 квітня ДБР викликало експрезидента України Віктора Януковича на допит, водночас Печерський райсуд Києва не зміг зібратися, щоб обрати йому запобіжний захід. Адвокати Януковича порушили клопотання про перенесення розгляду справи на період після карантину, однак ця справа не терпіла зволікання. Пізніше адвокати втікача намагалися оголосити відвід судді. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація