Прокурорська академія: 308 новобранців розпочали навчання на прокурора

Прокурорська академія: 308 новобранців розпочали навчання на прокурора

Фото: УНІАН

Серед студентів люди різного віку, статусу й статків

Прокурорське навчання триватиме рік і потім усі «новобранці» зможуть отримати прокурорські посади в місцевих органах без жодного конкурсу. Цікаво, що серед цих майбутніх прокурорів є прокурори колишні, йдеться в ТСН.19.30.

Серед студентів люди різного віку, статусу й статків. Ярослав здобував юридичну освіту в Харкові, але в прокурори одразу потрапити не вдалось. 2014 року Рада ухвалила новий закон: обійняти посаду прокурора може лише той, хто має дворічний стаж і пройшов спецпідготовку. Тож дійшли до останнього етапу лише вперті мрійники.

Радник юстиції з двадцятирічним прокурорським стажем вийшов на пенсію і занудьгував, тож знову подався на навчання.

Половина новоспечених студентів - люди солідні. На одну стипендію, яка становитиме близько трьох із половиною тисяч гривень, не проживуть. Під час навчання підроблятимуть.

«Допомагають родичі, деяку роботу будемо виконувати дистанційно. Є надія, що прокурорська винагорода буде достойна», - каже сутдент Сергій Терьохін. 

Люди скромніші проживатимуть у комфортному гуртожитку, щоправда, за нього треба буде сплатити половину стипендії. Віталій Басараб із Мукачева ділить кімнату зі ще трьома студентами зі Львова. Тут є гаряча вода, гардеробна, у кожного свій письмовий стіл. У коридорі - кухня.

У холодильниках студентів яйця домашні, кефір. Червоної ікри немає, поки що.

Майбутніх прокурорів навчатимуть прокурори колишні та нинішні. Юрій Севрук, пішов із керівних посад у ГПУ  у викладачі. Каже,  важко вчити тих, хто колись працював із ним пліч-о-пліч. А таких добра половина.

«Вони незадоволені, і мабуть вони мають право бути незадоволеними. Але закон у нас передбачає проходження навчання всіма», - каже проректор Національної академії прокуратури.

Генпрокурор Юрій Луценко наполягає, хочеш стати прокурором, здобудь юридичну освіту і пройди спецпідготовку. А за зарплатню можна не хвилюватися, вона звільнить від необхідності брати хабарі. 

«Заробітна плата стартує від 13 тисяч гривень. Погодьтеся, в місцевих прокуратурах - це пристойні гроші», - каже Луценко.

У Нацакадемії розпочалось навчання прокурорів, які займатимуть посади без конкурсів

У Нацакадемії розпочалось навчання прокурорів, які займатимуть посади без конкурсів

Дав Юрій Луценко надію й тим, хто хоче отримувати й більшу зарплатню. Наприклад, 150 тисяч гривень на місяць, як у нього. Треба стати Генпрокурором. Та є одне "але". Луценко готовий поступитися місцем лише людині з юридичною освітою.

Луценко заявив, що цей набір абітурієнтів буде не останній. Він також сподівається, що за аналогічним принципом буде проведена переатестація тих прокурорів, які вже працюють. Якщо дозволить Верховна Рада.

Повʼязані теми:

Наступна публікація