Прорив у лікуванні коронавірусу стовбуровими клітинами: українські науковці отримали позитивні результати

Прорив у лікуванні коронавірусу стовбуровими клітинами: українські науковці отримали позитивні результати

фото: Інститут молекулярної біології і генетики

Українські науковці зробили прорив у лікуванні пневмонії.

В Інституті молекулярної біології та генетики НАН України отримали результати першого етапу клінічних досліджень з лікування важкої коронавірусної пневмонії, а саме  так званого цитокінового шторму, стовбуровими клітинами. Науковці ними задоволені.

Про це повідомляють на сторінці Інституту у соцмережі.

У дослідженні участь взяли 13 пацієнтів (чоловіки віком від 36 до 73 років), які мали двобічну пневмонію із сатурацією нижче 93% та тяжким перебігом хвороби. Їм було введено стовбурові клітини. На другий день після процедури легені повністю відновилися у чотирьох з 13 пацієнтів. На 24-й тиждень у пацієнтів за результатами КТ зафіксована позитивна динаміка відновлення легень. Лише в одного пацієнта були ознаки фіброзування в одній долі однієї легені.

В той же час у контрольній групі з 15 пацієнтів, які не отримували клітинної терапії, одна людина померла, а у семи виникли прояви фіброзування легенів на 8-ий тиждень.

"Ці дані дозволяють стверджувати, що на сьогодні застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легень внаслідок пневмонії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", - пояснює старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ, к.б.н., Володимир Шаблій.

Під керівництвом Володимира Шаблія в Інституті на базі лабораторії біосинтезу нуклеїнових кислот проводиться наукове дослідження під назвою "Вивчення стану дихальної, серцево-судинної та імунної систем у хворих з пневмонією COVID-19 після трансплантації кріоконсервованих алогенних мезенхімальних стовбурових клітин".

 Мезенхімальні стовбурові клітини вводили внутрішньовенно тричі в дозі 1 млн. клітин на 1 кг ваги пацієнта.

Наразі, триває перший етап клінічних випробувань.

"Для того, щоб отримати повноцінні дані стосовно ефективності даного методу, спостереження за пацієнтами має тривати не менше року. Ми повинні порівняти віддалені результати ефективності застосування стовбурових клітин з методом лікування, що затверджений протоколом МОЗ. Дані спостереження на 24-ий тиждень після введення дозволяють зробити висновок, що метод застосування стовбурових клітин є не тільки безпечним, не спостерігалося жодних небажаних явищ, а й ефективним як у швидкості одужання пацієнтів, так і у попередженні розвитку фіброзу легень", - зазначив Володимир Шаблій.

Нагадаємо, що в Україні кількість смертей від наслідків коронавірусу почала збільшуватися від середини лютого 2021 року, а в останні дні це зростання різко прискорилося. Швидкість збільшення сягнула та незначно перевищила значення осінньої хвилі. Про це йдеться в огляді науковців НАН епідемічної ситуації в Україні.

Британські науковці планують з'ясувати, чи ефективно поєднувати різні вакцини від коронавірусу

Британські науковці планують з'ясувати, чи ефективно поєднувати різні вакцини від коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація