Протести у Нових Санжарах: місцеві кажуть про штучну паніку та завезених "активістів"

Протести у Нових Санжарах: місцеві кажуть про штучну паніку та завезених "активістів"

Фото: УНІАН

Місцеві кажуть, що хтось навмисно підігрівав паніку.

Жителі Нових Санжар (Полтавської області) після вчорашніх протестів заявляють, що заворушення влаштовували не місцеві, а якісь люди, які приїхали до селища. Також вони розповідають про те, що ще 19 лютого у соцмережах людям почали відправляти повідомлення, які розганяли паніку. Про це дізналася з місця події кореспондентка ТСН Наталя Островська та розповіла в ефірі "ТСН. Ранку".

"У Нових Санжарах зараз спокійно. Санаторій, куди прибули евакуйовані з Уханя, зараз охороняють. На вулицях у Нових Санжарах спокійно, де ще вчора були сутички та десятки бійок з правоохоронцями", - повідомила вона. 

За словами журналістки, зараз емоції в Нових Санжарах вщухли, і тепер місцеві мешканці розповідають таке: 

"Люди приїхали (з Китаю - ред.), хай віддихнуть. Це не ми зустрічали. Так палити - наші не спалять шини. Так перегороджати дороги - наші не зроблять. Місцеві, санжарівські так не зроблять, це (зробили - ред.) приїжджі", - каже літній чоловік.

Ще один чоловік розповів про повідомлення, якими сіяли паніку серед людей. "Нам смс запустили в Санжари, нам це заздалегідь хтось зробив", - наголосив він.

Мешканці показали журналістці повідомлення, яким "наганяли паніку". Текст смс, яке надійшло 19 лютого місцевим мешканцям: "Шановні новосанжарці, на наше селище "насувається" страшна біда. До правоохоронних органів надійшов наказ про те, що у військовий санаторій везуть інфекційно-хворих з Китаю (50 чоловік). Сьогодні був зібраний консиліум лікарів, у 2 години ночі літак прилітає до Борисполя, вранці автобуси переправляють сюди. У Львові та інших містах перекрито дороги. Ми не можемо дозволити знищити наше населення, ми повинні запобігти багаточисленним смертям. Люди, піднімайтесь, у нас у всіх є діти! Треба діяти негайно".

Ситуація у Нових Санжарах: чи спокійно після сутичок та що кажуть місцеві

Ситуація у Нових Санжарах: чи спокійно після сутичок та що кажуть місцеві

За словами місцевих, саме через це в селищі міського типу Нові Санжари у Полтавській області розпочалася така паніка та люди вийшли на протест. 

"Зараз все нормально, люди нічого не бояться", - резюмувала вона. 

За словами іншого кореспондента ТСН Олександра Чередниченка, у селищі зараз дуже багато поліції.

"У селищі правоохоронці встановили невеликі пости та стежать за порядком. Крім того, на території самого санаторія дуже багато охорони. Всі чоловіки у захисних масках", - повідомив він.

Нагадаємо, що український літак 18 лютого вилетів до китайського м. Ухань, щоб забрати з епіцентру коронавірусу наших громадян та іноземців. 19 лютого літак прибув до Китаю, а 20 лютого о 9:36 авіалайнер SkyUp рейсу PQ 7302 приземлився в аеропорту "Бориспіль", після того, як намотав понад десять кіл над Харківською областю. Однак стало відомо, що у Києві він сів лише на дозаправку, а далі прямуватиме до Харкова. Близько 12:00 літак приземлився у Харкові

Співробітники Держприкордонслужби оформили 94 осіб, які прибули спецрейсом із Китаю. На борту літака - 22 осіб-членів екіпажу і супровідного медперсоналу, а також 72 пасажири.

Серед пасажирів, які будуть направленні на обсервацію, 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Тим часом вранці 20 лютого місцеві мешканці перекрили дорогу у селищі Нові Санжари Полтавської області, куди мають привезти евакуйованих з Китаю українців. Пікетувальники заявили, якщо евакуйованих привезуть у Нові Санжари, то будуть "палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу". 

Пізніше стало відомо, що у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

Для припинення правопорушення працівники поліції встановили більше 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди.

О 18 годині колона автобусів з українцями прорвалася серед натовп людей, які протестували на дорозі. Вони палили вогонь, кидали камінням в автобуси та розбили декілька вікон. Евакуйовані українці не постраждали, але під час сутичок постраждало дев'ять правоохоронців, п'ятеро з яких - серйозно, та один з активістів.

В результаті через сутичок поліція затримала 24 людини. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі. Поліція відкрила два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 294 (Масові заворушення) та ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Нові Санжари — що відбувається зараз: пряме включення з місця подій

Нові Санжари — що відбувається зараз: пряме включення з місця подій

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація