Проти "формули Штайнмаєра". В обласних та міських радах по Україні закликають відмовитися від рішення

Проти "формули Штайнмаєра". В обласних та міських радах по Україні закликають відмовитися від рішення

Володимир Зеленський / Фото: УНІАН

Чиновники на місцях звертають до Зеленського та парламенту.

В обласних та міських радах різних міст України місцеві депутати виступають за відмову від імпліментації Україною так званої формули Штайнмаєра.

Так, під час позачергового засідання Хмельницька облрада затвердила звернення до президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо недопущення реалізації "формули Штайнмаєра".

"Ми, депутати Хмельницької обласної ради, від імені наших виборців категорично проти реалізувати так звану "формулу Штайнмаєра", за якою, відповідно до Мінських угод,  запроваджується особливий статус Донбасу", – йдеться у документі, який підтримали депутати облради.

Вони закликають не допустити надання особливого статусу окупованим територіям, притягнути до відповідальності зрадників, які працювали на окупантів та позбавити українського громадянства тих, хто брав участь у бовоих діях на проти українських військових. Проводити вибори на території ОРДЛО хмельницькі депутати закликають лише після повної деокупації та відновлення кордонів.

"У разі подальшого загострення запровадити реальний, а не "фейковий", як у грудні 2018 року, воєнний стан у прифронтових територіях і повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій, яку тримати до повної деокупації цих територій. Розірвати дипломатичні відносини, а також усі міжнародні договори з РФ та не відновлювати їх до повної деокупації Московією всіх українських територій", - йдеться у тексті звернення.

Тернопільська і Львівська обласні ради також ухвалили звернення до президента Володимира Зеленського та керівництва держави, в якому висловили своє обурення узгодженням в Мінську так званої "формули Штайнмаєра".

Львівські депутати імпліментацію формули називають "неприкритою здачею національних інтересів і початком капітуляції України в російсько-українській війні".

"Вимагаємо від президента України припинити практику прийняття доленосних рішень без урахування думки суспільства та за його спиною", — наголошується в заяві.

Із відповідною заявою виступили і депутати Тернопільщини. Заявили: аби їх почули, обласна рада ладна провести виїзне засідання позачергової сесії на Майдані Незалежності або під стінами Верховної Ради.

Проти запровадження "формули" виступили і депутати Івано-Франківської обласної ради.

Обурення висловлювали і депутати міських рад. Зокрема у Сумах місцеві депутати також вирішили звернутися до Зеленського та членів парламенту. До гаранта депутати висувають ряд вимог і пропонують керівництву держави та провідним політичним силам організувати Національний круглий стіл для напрацювання "спільної загальнодержавної стратегії" на перемовинах щодо російської агресії на Сході України та долі тимчасово окупованих територій.

Аналогічну пропозицію щодо провдення круглого столу висунули і депутати міськради Кропивницького.

Депутати міської ради Дубно, своєю чергою, звернулися до патріотичних сил, представлених у парламенті, із закликом заблокувати нову редакцію закону України про особливий статус Донбасу та узаконення проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

 

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація