Провідні американські ЗМІ повідомили про те, що літак МАУ був збитий Іраном. Головне

Провідні американські ЗМІ повідомили про те, що літак МАУ був збитий Іраном. Головне

Фото: Associated Press

Український лайнер міг бути збитий ракетою класу земля-повітря.

Увечері в четвер, 9 січня, одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана.

ТСН.ua зібрав головну інформацію, опубліковану на цей момент. Першим про те, що рейс "Тегеран-Київ" був збитий помилково іранськими військовими, повідомив журнал Newsweek.

Цю інформацію виданню на умовах анонімності підтвердили три джерела: представник Пентагону, високопоставлений співробітник розвідки США і співробітник іракської розвідки.

За даними Newsweek, літак був збитий створеним в Росії зенітно-ракетним комплексом Тор-M1.

Практично одразу після цього видання аналогічний матеріал на своєму сайті опублікував телеканал CBS News.

Неназване джерело повідомило журналісту CBS Крісу ван Кліву, що в літак МАУ помилково були випущені дві ракети. "Офіційні особи США впевнені, що Іран збив український рейсовий літак через кілька годин після атак американських цілей [в Іраку, - ред.]. Спецслужби США перехопили сигнал радара, повідомили джерела. Американські супутники також зафіксували запуск двох ракет земля-повітря перед катастрофою літака", - сказано в повідомленні телеканалу.

За його даними, в четвер відбулася нарада за участю співробітників спецслужб США, на якому було заявлено, що на місці катастрофи були знайдені можливі фрагменти ракет.

У матеріалі CBS News також наголошується, що український літак був збитий через помилку.

Пізніше інформацію ЗМІ побічно підтвердив телеканал СNN. З посиланням на "безліч джерел" серед американських офіційних осіб телеканал повідомляє, що США все більше схиляється до версії, що Іран випадково збив рейс МАУ. "Ця робоча версія базується на даних із супутників, радарів, і різних даних, зібраних розвідкою", - вказує СNN.

Телеканал з посиланням на джерело в європейських спецслужбах також повідомив, що версія про падіння літака через потрапляння ракети помилково "достовірна". Співрозмовник СNN також підтвердив, що Boeing міг бути збитий ракетою класу земля-повітря.

У зв'язку з цим провідна кореспондентка телеканалу Барбара Старр, що працює в Пентагоні, пояснила, що іранські військові могли помилково прийняти український літак за щось інше. "Іранський розрахунок, військові на землі в цій точці, можливо, побачили щось на своєму радарі, що змусило їх подумати, що вони зазнали нападу, і відкрили вогонь у відповідь", - пояснила вона.

Інформацію про можливу причетність іранських військових до катастрофи літака з посиланням на два своїх джерела підтверджує і The New York Times.

Видання окремо зазначає, що Іран запропонував США (йдеться про фахівців Національної ради з безпеки на транспорті - National Transportation Safety Board, NTSB - незалежного американського агентства) взяти участь в розслідуванні катастрофи літака МАУ, хоча раніше не збирався цього робити. Це нібито додатково вказує на правдивість версії про те, що літак був збитий військовими.

Про дві ракети класу земля-повітря, випущених іранськими військовими літака МАУ, пізніше також повідомив The Wall Street Journal. Видання в своєму матеріалі посилається на високопоставлене офіційне джерело.

"У нас високий рівень впевненості в тому, що він був збитий Іраном», - сказав він на умовах анонімності.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що український літак поблизу Тегерану був збитий іранською ракетою. Про це він заявив під час брифінгу. Канадський прем’єр посилається на дані канадської розвідки та союзників країни. За його словами, літак був збитий іранською ракетою земля-повітря.

Додамо, що Іран офіційно спростовує версію про те, що літак МАУ був збитий.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікував список загиблих. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.

МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні.

Офіс генпрокурора вже розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

ТСН.ua зібрав головне про аварію та стежить за подіями в текстовій онлайн-трансляції.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація