Психічні розлади мають 1,6 млн українців: як живеться таким людям

Психічні розлади мають 1,6 млн українців: як живеться таким людям

Фото: скриншот з відео

Лише 6% таких родин отримують медикаменти на пільгових умовах.

 Психічні розлади мають 1,6 млн українців. Утім, держава не забезпечує їх медикаментами. Лише 6% родин отримують їх на пільгових умовах, 80%  купую власним коштом. Якщо, хворі з психічними розладами не отримують належного лікування вони стають небезпечними у першу чергу для себе. Про те, як живеться людям з психічними розладами, у ТСН.19:30.

Лише 6% родин пацієнтів з психічними розладами отримують ліки на пільгових умовах

Лише 6% родин пацієнтів з психічними розладами отримують ліки на пільгових умовах

У Романа проблеми з інтелектом. У нього сидром Дауна. Пристосовувати сина до життя його мама почала змалку. Медикаменти і заняття допомогли Роману вести нормальне життя. Він фотографує, йде на контакт з людьми, і з задоволенням куховарить.

Свого часу пані Любов медикаменти для Романа купувала за власні кошти.Нині ситуація не змінилася. Її громадська організація об’єднує сотню на Прикарпатті. Більшість з них не може отримати пільгові ліки. Якщо медикаментів не вистачає, стан хворого загострюється. "У станах загострення вони небезпечні для себе, для членів сім'ї,  для сусідів і для оточення", - каже голова ГО "Крок у світ" Любов Масевич.

Моніторинг у 25 регіонах показав, що лише 6% родин купували ліки на пільгових умовах. У Міністерстві охорони здоров’я, переконують, що ліками пацієнтів з психіатричними діагнозами має забезпечувати місцева влада.

Єдиний спосіб отримати ліки,  кажуть представники громадської організації, це покласти хворого до стаціонару. Через те, що в громаді не має системи опіки і необхідних медикаментів, 60 тисяч українців перебувають у так званих місцях несвободи - це інтернати або психіатричні лікарні. Деяку пацієнти тут можуть лежати десятиліттями.

"У місцях несвободи  кожен четвертий  з тих,  хто має інвалідність через психіатричний діагноз. Ця шалена цифра не можлива для Європи, це інше паралельне життя, інша паралельна Україна", - каже Любов Масевич.

Від наявності ліків напряму залежить якість життя не лише хворого, а його родини і громади в цілому. В Україні понад 1,6 млн лише зареєстрованих пацієнтів, що мають розлади психіки.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич.

Повʼязані теми:

Наступна публікація