Рабство та постійне насильство. На Дніпропетровщині створили мережу центрів "лікування" наркозалежних

"Реабілітаційні центри" функціонували без будь-яких ліцензій.

На Дніпропетровщині правоохоронці звільнили майже 90 людей, яких незаконно утримували організатори "реабілітаційних центрів".

Про це повідомляє Нацполіція.

Силоміць утримуваних людей зловмисники водили на примусові роботи, а за непокору – застосовували фізичне насильство. Тим часом гроші за виконану працю отримували керівники центру.

У квітні цього року до поліції звернувся чоловік, який розповів, що в жовтні 2016 року його викрали невідомі особи. З того часу і до моменту втечі його утримували в одному з населених пунктів області. Увесь цей час його змушували працювати безоплатно на будівництві.

Під час розслідування було з'ясовано, що група осіб створила так звані "реабілітаційні центри", які діяли під виглядом благодійних організацій з допомоги хворим на наркоманію та алкоголізм.

Людей там утримували проти їхньої волі, примушуючи безоплатно працювати. 

Керівниками установ виявилися двоє мешканців області віком 27 і 34 років, вони разом з іншими співучасниками організували так звані "реабілітаційні центри" в області.

Туди зверталися родичі осіб алко-, наркозалежних, ВІЛ-інфікованих, хворих туберкульозом, тощо, та просили вилікувати хворих. Потерпілих викрадали із застосуванням насильства і відвозили до цих установ. Адреси закладів нікому не повідомлялися, своєю чергою родичі платили кілька тисяч гривень на місяць за утримання залежних. 

Людей тримали під охороною. 

Під час проведення обшуків встановлено 87 громадян з різних міст та областей України, які перебували у шести "реабілітаційних центрах", які функціонували без будь-яких ліцензій та без належних умов утримання.

Вирішується питання про оголошення зловмисникам підозри, організаторам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна або без неї.

Нагадаємо, на Київщині викрили мережу центрів з "лікування" наркозалежних. У звичайних на вигляд приватних будинках, пацієнтів "лікували" від різних видів залежності: наркоманії, алкоголізму та ігроманії. Загалом у закладах перебувало до 50 осіб, тобто по 10-15 пацієнтів у кожному "центрі", а термін "лікування" складав від кількох тижнів до року. 

Поліцейські встановили сім фактів утримання на території центрів осіб проти їхньої волі. За словами чоловіків, сюди їх привозили працівники закладу або рідні, які одразу сплачували 7-12 тисяч гривень на місяць за перебування та за пакет ліків, які призначав "лікар".

За відмову добровільно "лікуватися" до пацієнтів навіть застосовували фізичну силу, кайданки та тримали у окремих приміщеннях, схожих на підвали. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація