Рада ліквідувала військову прокуратуру і створила Офіс генпрокурора. Що змінить ухвалений закон

Рада ліквідувала військову прокуратуру і створила Офіс генпрокурора. Що змінить ухвалений закон

Фото: УНІАН

Для генерального прокурора повернули вимогу мати вищу юридичну освіту.

Верховна Рада під час засідання 19 вересня проголосувала в цілому за проєкт закону, який реформує органи прокуратури. Зокрема перейменовує Генпрокуратуру на Офіс генерального прокурора, який очолює генеральний прокурор, що має двох перших заступників та заступників, а також заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" підтримали 259 народних депутатів.

Згідно з документом, запропонованим президентом Володимиром Зеленським, регіональні прокуратури стануть обласними, а місцеві прокурори матимуть статус окружних. Що стосується військової прокуратури, то її ліквідують взагалі. Однак в разі потреби рішенням генерального прокурора можуть утворюватися спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, на правах обласних прокуратур, на правах підрозділу обласної прокуратури, на правах окружних прокуратур, на правах підрозділу окружної прокуратури. 

Також законом суттєво скорочується штат прокуратури, до 10 тисяч працівників (зараз 15 тисяч). Тепер, аби залишитися в структурі, їм потрібно буде пройти атестацію у два етапи (іспит та співбесіда), яку здійснюватимуть спеціальні кадрові комісії за наступними критеріями: 

  • професійна, особиста та соціальна компетентність;
  • професійна етика;
  • доброчесність.

Однак в разі успішної атестації прокурорам обіцяють збільшити заробітну плату.

Цим документом зокрема у законі ”Про прокуратуру” встановлюється, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років (раніше - має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років). 

Крім того, законопроєкт закладає основи для електронного документообігу, який має витіснити паперову тяганину.

Як повідомлялося раніше, 2 вересня генеральний прокурор України Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення Анатолія Матіоса з посади головного військового прокурора. Його було виключено зі списків особового складу Генеральної прокуратури та направлено у розпорядження Міністерства оборони для вирішення питання щодо подальшого проходження військової служби. Після цього 11 вересня на посаду заступника генерального прокурора - головного військового прокурора призначили колишнього нардепа Віктора Чумака.

У "Право на владу" Руслан Рябошапка розповів про пріоритетні завдання на посаді генпрокурора  

У "Право на владу" Руслан Рябошапка розповів про пріоритетні завдання на посаді генпрокурора  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація