Рада не встигне ухвалити закон про опитування Зеленського - Качура

Рада не встигне ухвалити закон про опитування Зеленського - Качура

Фото: УНІАН

За словами нардепа, опитувати людей будуть на виході з виборчих дільниць.

Верховна Рада не встигне ухвалити законопроєкт про юридичне оформлення опитування президента, яке має відбутися в день місцевих виборів 25 жовтня.

Про це у коментарі ТСН.ua розповів заступник голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура.

"Ми не встигнемо прийняти законопроєкт, який передбачав соціологічні опитування, щоб ЦВК їх проводила. Тобто, це (опитування в день виборів - авт.) буде волонтерська історія з необов'язковою участю", - зазначив він.

Водночас народний депутат не зміг ні підтвердити, ні спростувати достовірність всіх п'яти запитань, раніше озвучених у пресі. Разом з тим Олександр Качура запевнив ТСН.ua, що опитувати людей будуть саме на виході з виборчих дільниць, тобто після того, як люди проголосують, щоб це не мало жодного впливу на їхній вибір. Також нардеп не вважає прихованою політичною агітацією президента за партію "Слуга народа" напередодні місцевих виборів сам спосіб озвучення запитань, які будуть винесені на опитування, коли Володимир Зеленський використовує лозунги схожі з лозунгами партії "Слуга народу".

"Я не вважаю, що це політична агітація. Якщо у когось є, окрім закидів, юридична аргументація від наших політичних опонентів, вони можуть звертатися до це ЦВК, зі скаргами в суд, і в судовому порядку доводити протилежне. Поки що я не бачив жодної скарги, жодної позовної заяви. А якщо казати про якісь слогани, то це є загальновживані слогани. Якщо це назва політичної партії, то це не заборонено діючим законодавством", - зазначає Качура.

Загалом же, за його словами, згідно з  Конституціею і чинним законодавством, народовладдя здійснюється через вибори, референдум, і будь-які інші форми. Тобто, будь-які інші форми - це може бути і опитування.

"Тобто, опитування регулюється діючим законодавством, це не заборонено під час виборчого процесу. Звичайно, це не може здійснюватися на виборчих дільницях. Тому це буде відбуватися вже після того, як виборці зможуть визначитися зі своїми політичними партіями і кандидатами до органів місцевого самоврядування, за яких вони проголосують на виборчі дільницях. Це є в рамках діючого законодавства, це добровільне опитування і я так розумію буде здійснюватися волонтерами. Президент і народ України дізнаються в один і той же час результати цього опитування", - пояснює депутат.

У коментарі ТСН.ua голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець говорив, що перш, ніж виносити запитання про створення на Донбасі вільної економічної зони (ВЕЗ) на всеукраїнське опитування, треба було відповісти українцям, які юридичні наслідки воно матиме. Тобто, що буде після того, як висловиться більшість українців.

На це Олександр Качура відповів ТСН.ua, що після опитування буде насамперед політична відповідальність. "Будемо нести політичну відповідальність і політичні наслідки. Тобто, якщо народ України визначиться, що нам треба ця економічна зона, значить багато хто дізнається, що це таке, однозначно визначиться, і ми потім повинні будемо як політики впроваджувати волю, яка була висловлена під час опитування", - підсумував заступник голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Варто зазначити, що сьогодні, 15 жовтня, Зеленський озвучив друге з п'яти запитань загальнонаціонального опитування: Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?

Вчора, 14 жовтня, президент Україні назвав перше з пяти запитань: "Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". 

Нагадаємо:

  • В ОП 15 жовтня озвучили всі п'ять запитань всеукраїнського опитування Зеленського.
  • Зеленський закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише для того, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві. Що це будуть за запитання — поки що невідомо.
  • Ініційоване президентом опитування українців, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, запевнили в ОП. 
  • Віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, що всеукраїнське опитування є пробником референдуму. Втім, надалі ці питання можуть бути винесені і на референдум.

Інтрига розвіялась: у вільному доступі з'явився список запитань для всенародного опитування

Інтрига розвіялась: у вільному доступі з'явився список запитань для всенародного опитування

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація