Рада взяла за основу закон про ринок землі. Як відреагували політики, урядовці та фінансисти

Рада взяла за основу закон про ринок землі. Як відреагували політики, урядовці та фінансисти

Фото: Associated Press

Думки в Мережі розділилися.

Верховна Рада України 13 листопада взяла за основу закон про запровадження в Україні ринку землі.  Варто зазначити, що депутати ухвалили власний законопроєкт, а не той, який був запропований урядом.

Засідання відбувалося з блокуванням трибуни, криками "Ганьба!" та довгими дискусіями. Голосування за резонансний законопроєкт одразу викликало бурю реакції в соціальних мережах від українських політиків, урядовців та інших високопосадовців.

Після ухвалення в першому читанні законопроєкту про відкриття ринку землі в Україні президент Володимир Зеленський в автомобілі записав відеозвернення до народних депутатів від партії "Слуга народу".

Це таємне звернення з'явилося в Telegram-каналі "Темний лицар".

"Привіт всім! Я хочу подякувати кожному нашого депутата від "Слуги народу". Сьогодні була дуже важка робота. Ми сьогодні зробили, і я, і ви, ми, зараз ще навіть не усвідомлюємо, що ви скасували дійсно економічне рабство. Кожен українець стане власником своєї землі. І я думаю, це обов'язково запишуть в підручниках історії, автором якої сьогодні став кожен з вас. Дякую вам", - сказав Зеленський.

Хоч проєкт не кабмінівський, його схвально прокоментував прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

"13 листопада — день, який увійде в історію України. Народні депутати проголосували за лібералізацію українського ринку землі. Закінчується епоха, де народу — мораторій, а "своїм людям" — усе", - написав він.

"Нарешті ми можемо здійснити перехід від феодалізму до реальних ринкових відносин, як повноцінна, розвинута країна", - додав Гончарук.

Так! 240 — за! Нарешті це сталося! 13 листопада — день, який увійде в історію України. Народні депутати проголосували...

Опубліковано Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України Середа, 13 листопада 2019 р.

Зовсім інші емоції голосування викликало в народного депутата від "Європейської солідарності" Олексія Гончаренка. Він назвав депутатів, які проголосували за закон, "слугами олігархів" та пообіцяв, що фракція продовжить боротися.

Закон о земле принят в первом чтении. Мы продолжаем бороться дальше. И постараемся сделать все возможное, чтобы это был не закон о разбазаривании украинской земли, а закон, который поможет создать в Украине средний и мелкий класс фермеров. Петро Порошенко Європейська Солідарність

Опубліковано Олексієм Гончаренком Середа, 13 листопада 2019 р.

Його підтримує колега по фракції Ірина Геращенко. Вона заначила, що "Європейська солідарність" подає пакет правок до закону.

"Ми вимагаємо обмежити можливість концентрації землі в одних руках і прибрати норму про дозвіл на 210 тисяч гектарів власності, створення прозорого земельного кадастру як передумови ( за рік його можливо створити), земельного банку, передбачити запобіжники для захисту родючості і відновлення землі, рекультивації, мінімальну ціну, аби селяни зараз не продали свої паї за безцінь і щоб їм заплатили ринкову вартість землі", - пише Геращенко.

Вже зараз наша фракція подає комплексний пакет поправок до прийнятого в першому читанні слугами і позафракційними...

Опубліковано Iryna Gerashchenko Середа, 13 листопада 2019 р.

Також "ганьбою" голосування назвав представник "Батьківщини", яка виступала проти законопроєкту, Олег Мейдич. 

"Українську землю пустили на розпродаж. Ганебне рішення ухвалено антинародними слугами у першому читанні. Як ми не намагалися відстояти збереження української землі для українців - просили, доносили думку людей, роз’яснували, благали, застерігали, блокували трибуну, але нас вперто не чули", - написав він.

ГАНЬБА❗️❗️❗️Українську землю пустили на розпродаж❗️Ганебне рішення ухвалено антинародними слугами❗️у першому читанні❗️Як...

Опубліковано Олегом Мейдичем Середа, 13 листопада 2019 р.

Після того, як Верховна Рада (переважно пропрезидентська фракція "Слуги народу") проголосувала в першому читанні за законопроєкт про ринок землі в Україні, фракція партії ВО "Батьківщина" оголосила про свій перехід в опозицію до влади.

"Ухваленням закону про розпродаж землі президент Зеленський перетнув червоні лінії. Команда "Батьківщини" переходить в опозицію", - ідеться в заяві партії, яку озвучила її лідерка Юлія Тимошенко.

Наживо. Заява фракції. Ухваленням закону про розпродаж землі президент Зеленський перетнув червоні лінії. КОМАНДА «БАТЬКІВЩИНИ» ПЕРЕХОДИТЬ В ОПОЗИЦІЮ.

Опубліковано Юлією Тимошенко Середа, 13 листопада 2019 р.

Зокрема, "Батьківщина" вимагала від президента та уряду зняти з розгляду законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" та подовжити на рік відповідний мораторій.

Розкритикував законопроєкт також Микола Княжицький. Нардеп вважає, що це - законопроєкт "про продаж України": "Сьогодні у першому читанні прийнято ганебний закон про продаж України задешево. Згадую більшовиків, які кричали про "землю народу". Народ її отримав. На Соловках і в могилах Голодомору".

Сьогодні у першому читанні прийнято ганебний закон про продаж України дешево. Згадую більшовиків, які кричали про «землю...

Опубліковано Миколою Княжицьким Середа, 13 листопада 2019 р.

Протилежна реакція у таборі фракції "Слуга народу". Там вважають законопроєкт потрібним та таким, що на часі. Там пообіцяли виправити всі недоліки документу до другого читання.

Рынок земли и гарантии президента о недопуске иностранцев #Дубинскийотвечает

Опубліковано Dubinsky.pro Середа, 13 листопада 2019 р.

Підтримує зняття мораторію також відомий фінансист Сергій Фурса. Він подякував "Слузі народу" за голосування.

"Браво, депутати. Таке можна сказати рідко, але це той випадок. Спасибі, депутати. Дякую за голоси "за". Респект і уважуха "Слузі народу". Кажу це вперше і, може бути, не востаннє. Спасибі всім депутатам, хто попри закостенілість суспільства, попри темноту в парламенті, коли брехні і маніпуляції було більше, ніж в ефірі будь-якого ток-шоу, проголосував за важливий закон", - написав він на свой сторінці у соцмережі.

Браво депутаты. Такое можно сказать редко, но это тот случай. Спасибо депутаты. Спасибо за голоса за. Респект и уважуха...

Опубліковано Sergey Fursa Середа, 13 листопада 2019 р.

Ярослав Юрчишин з "Голосу" привітав "Слугу народу" та подякував за дискусію. 

Вітаю Слуга Народу за послідовну позицію. Дискусія про ринок землі триває. Чи була наша позиція правильна - покаже час.

Опубліковано Yaroslav Yurchyshyn Середа, 13 листопада 2019 р.

Позитивно голосування сприйняв міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"Ринку землі бути! 240 депутатів не злякались пострадянських міфів та непопулярних рішень. В унікальні часи ми живемо. Змінюємо країну разом", - написав він у Facebook

Ринку землі бути! 240 депутатів не злякались пострадянських міфів та непопулярних рішень. В унікальні часи ми живемо. Змінюємо країну разом!

Опубліковано Vladyslav Kryklii Середа, 13 листопада 2019 р.

Тим часом журналіст Олексій Мацюка на своїй сторінці у Facebook зауважив, що жодного голосу за проєкт не віддали представники "Голосу" та "ЄС" та навів цитати лідерів політсил, коли вони висловлювалися за земельну реформу.

Фракции "Голос" и "Европейская солидарность" не дали ни одного голоса за земельную реформу. Порошенко в должности...

Опубліковано Oleksiy Matsuka Середа, 13 листопада 2019 р.

Святослав Вакарчук на своїй сторінці у Facebook зазначив, що фракція "Голос" у парламенті виступає за врегулювання ринку землі і розв'язання цього питання. "Але земельна реформа повинна захищати права, у першу чергу, селян, представників малого та середнього фермерства в Україні".

Фракція «Голосу» у парламенті виступає за врегулювання ринку землі і розв'язання цього питання. Але земельна реформа...

Опубліковано Святославом Вакарчуком Середа, 13 листопада 2019 р.

Офіційну позицію через свою пресслужбу також повідомили в "ОПЗЖ". Там жорстко розкритикували "Слугу народу" та назвали закон "актом капітуляції".

"Цей ганебний акт капітуляції був прийнятий всупереч волі переважної більшості українських громадян, з порушенням Регламенту роботи Верховної Ради і всіх законодавчих процедур. Влада не захотіла прислухатися ні до думки фермерів, ні до доказів опозиції, ні до протестів людей. Зе-маріонетки в парламенті в черговий раз слухняно натиснули кнопки", - йдеться в повідомленні.

Екскандидат у президенти Анатолій Гриценко теж розкритикував законопроєкт. 

240. Це - не ринок земель. Думай-ТЕ. Без попереднього аудиту. Без кадастру на 40% земель. Без мінімальної ціни на...

Опубліковано Анатолієм Гриценком Середа, 13 листопада 2019 р.

Нагадаємо, Верховна Рада України зробила крок до запровадження в Україні ринку землі, коли ухвалила рекомендований комітетом законопроєкт 2178-10. Варто зазначити, що депутати ухвалили власний законопроєкт, а не той, який був запропований урядом.

Процес розгляду цього рішення тривав із бурхливими дискусіями та навіть сутичками. Зокрема, депутати від фракцій "Батьківщина" та ОПЗЖ блокували президію та трибуну, а Рада була змушена подовжити ранкове засідання до розгляду усіх питань щодо ринку землі. 

Верховна Рада розглядає законопроєкти про ринок землі

Верховна Рада розглядає законопроєкти про ринок землі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація