Радари на дорогах: перший тиждень поліцейські каратимуть порушників лише словом

Радари на дорогах: перший тиждень поліцейські каратимуть порушників лише словом

Фото: Фото Антон Страшко/ТСН

Приладів, які пройшли перевірку фахівців, нині 25 і це на всю Україну.

Відсьогодні патрульні полюють на водіїв-скорогонів. Копів озброїли лазерними вимірювачами швидкості, які ще й усе знімають на відео. Перший тиждень поліцейські каратимуть порушників лише словом, а далі - штрафуватимуть. Контрольних пунктів в усій Україні вже понад двадцять, йдеться в ТСН.16.45.

Столичний проспект Бажана.  Патрульні вперше беруть до рук радар. Наводять на автомобілі і прилад розривається од писку. Чи не щодругий водій - порушник.

Інспекторів із радарами українські кермувальники не бачили вже кілька років. Сьогоднішній день у поліції називають революційним, контроль швидкості - повертається. Прилад, яким патрульні її мірятимуть - американський лазерний радар «Трукам». Їх закуповували ще для ДАЇвців, потім вони кілька років припадали пилом, а нині в руках нової поліції. Керівництво  твердить, що запитань до законності використання радарів,  як це було колись, нині не виникне.

«Сертифікацію прилади проходили ще під час їх ввезення на територію України. Прилади, які пройшли сертифікацію, не потребують сертифікації повторно. Фахівці перевіряють, чи правильно працюють усі компоненти, чи правильно працює програмне забезпечення, чи в належному стані всі деталі приладу», - кажуть в поліції.

Тих радарів, які пройшли перевірку фахівців, нині 25 і це на всю Україну.  Кажуть, використовуватимуть на найаварійніших ділянках у містах та на трасах державного значення. Перелік пунктів уже оприлюднили на сайті поліції

У Києві патрульні мірятимуть швидкість на проспекті Перемоги і проспекті Бажана. Це два фактично найшвидших шляхи: тут відсутні світлофори, більш-менш нормальне дорожне покриття. Але їхати потрібно як і всюди - 50 кілометрів за годину.

За кількахвилинну інспекцію патрульні підраховують, могли б виписати штрафів на десятки тисяч гривень, але каратимуть грошима лише від наступного тижня. До цього вчитимуться фіксувати порушення, а водіїв, яких зупиняють, тільки попереджають.

Учитися працювати з "Трукамом" сьогодні виїхали не лише в столиці, а й у регіонах. Траса Івано-Франківськ-Чернівці. Тут багато прямих ділянок, дорога відремонтована і відповідно велика кількість ДТП саме через перевищення швидкості. Щогодини копи зупиняють десятки автомобілів. Водії спершу вимагають докази своєї провини, але коли бачать зображення на екрані «Трукама» дають задню. Видалити записані відео та фото з пристрою інспекторам - неможливо.

«Якось не звикли до того, що нас вже заміряють. Дорога така, що не набагато перевищив», - каже один з порушників.

Уже від наступного вівторка водіїв-порушників, які перевищили  дозволену швидкість на понад 20 кілометрів штрафуватимуть на 255 гривень. Якщо швидкість на 50 кілометрів більше дозволеної, то доведеться викласти 510 гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація